Līdz ES Tiesas spriedumam aptur tiesvedību banku strīdā ar KP

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Augstākās tiesas (AT) Administratīvo lietu departaments nolēma apturēt tiesvedību lietā, kurā vairākas bankas apstrīdējušas Konkurences padomes (KP) lēmumu, ar kuru konstatēts Konkurences likuma pārkāpums šo banku darbībās un tām piemērots naudas sods, informēja AT  preses sekretāre Baiba Kataja.

Tiesvedība lietā apturēta, līdz stāsies spēkā Eiropas Savienības Tiesas spriedums.

Eiropas Savienības Tiesā kā apelācijas instancē ierosināta lieta par Vispārējās tiesas spriedumu. Lietā izskatīti „MasterCard” lēmumi noteikt daudzpusējas starpbanku komisijas maksas. Vispārējās tiesas spriedumā izteikti apsvērumi par to, kā vērtējams pret konkurenci vērsties lēmumi un to sekas.

Šī jautājuma izspriešanai var būt nozīme konkrētās Augstākajā tiesā izskatāmās lietas izspriešanā, norāda Kataja.

AT izskatāmajā lietā ir strīds par to, vai pieteicēju - AS "Swedbank", AS "Akciju komercbanka "Baltikums"", VAS "Latvijas Hipotēku un zemes banka", AS "Rietumu Banka", AS "Trasta komercbanka", AS "Baltic International Bank", AS "DnB NORD Banka", AS "LTB Bank", AS "SEB banka", AS "PrivatBank" un AS "Latvijas Krājbanka" - darbībās ir konstatējams Konkurences likuma pārkāpums .

Likums aizliedz tirgus dalībnieku vienošanos, kuras mērķis vai sekas ir konkurences kavēšana, ierobežošana vai deformēšana Latvijas teritorijā, to skaitā vienošanās par tiešu vai netiešu cenu vai tarifu noteikšanu jebkādā veidā vai to veidošanas noteikumiem, kā arī par tādas informācijas apmaiņu, kura attiecas uz cenām vai realizācijas noteikumiem.

Konkurences padomes lēmumā atzīts, ka bankas pārkāpa likumu, vienojoties par starpbanku komisijas maksu piemērošanas un apmaksas principu par karšu maksājumiem POS terminālos un internetā, kas ir konkurenci kavējoša, ierobežojoša un deformējoša darbība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti