Dienas ziņas

Brasas pārvada būvniecību turpina arī ziemā

Dienas ziņas

Surdo tulkojums. Dienas ziņas

Ziemassvētku vecīšiem sācies aktīvas darbības laiks

Līdz ar Ziemassvētku vecīšu darba atsākšanos VID atgādina par saimnieciskās darbības reģistrēšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Visiem tiem radošajiem cilvēkiem, kuri svētku laikā bērnus iepriecina, pārtopot par rūķiem un Ziemassvētku vecīšiem, šī gada nogale solās būt krietni spraigāka pēc kovida pandēmijas gadiem, tādēļ Valsts ieņēmumu dienests (VID) ziņo, ka uzrauga šādu pakalpojumu sludinājumus, jo ikvienam animatoram ir jāreģistrē saimnieciskā darbība. Oficiāls darījums ir arī garants pašiem patērētājiem gadījumos, ja pasākums nenotiek.

Aktieris Ainārs Ašaks par Ziemassvētku vecīti pārtop jau 40 gadus. Pēdējos divos decembros bijis mierīgāks, bet šogad pieprasījums palielinājies. Ziemassvētku vecīti sauc ne vien uz korporatīvajiem pasākumiem, bet arī uz karavīru bāzi, bērnudārziem un privātiem pasākumiem. 

Ašaks stāstīja: "Iepriekšējais laiks bija kluss, vairāk darbojāmies pa āru, arī bērnudārzos notika pasākumi ārā aiz loga. Tad šobrīd visi pārcēlušies uz telpām. Un tas trakais laiks ir pārdzīvots, kad bija tā pandēmija, un visi varam satikties kopā iekšā."

Aktieris minēja, ka kādreiz bija vien daži reklāmas stendi un avīzes, kur reklamēties. Tagad sociālie mediji ir pilni ar visdažādāko animatoru sludinājumiem. 

Tiem uzmanību pievērš arī VID un atgādina, ka ikvienam, kurš darbojas vai plāno darboties kā animators vai Ziemassvētku vecītis un gūst no tā peļņu, ir jāreģistrē saimnieciskā darbība.

VID Nodokļu pārvaldes pārstāve Sandra Podniece norādīja: "VID dzīvo laikam līdzi un arī monitorē šos sludinājumus, tā ka paļauties uz to, ka nekas nenotiks, nevarēs. Animatoram par nodokļu nomaksu ir jābūt atbildīgam un par to ir jādomā jau laicīgi, jo visos gadījumos likumdevējs ir noteicis reģistrēt saimniecisko darbību pirms tās uzsākšanas."
Animators var reģistrēties kā pašnodarbinātā persona, būt kā mikrouzņēmuma nodokļu maksātājs vai darboties, reģistrējot VID saimnieciskās darbības ieņēmumu kontu, kur nodokļu nomaksa tiek atrēķināta automātiski. 

Tikmēr Patērētāju tiesību aizsardzības centrā (PTAC) norādīja, ka ir animatori, kuri prasa priekšapmaksu par pasākumu. Tālab īpaši būtiski ir slēgt oficiālu darījumu.

PTAC pārstāve Sanita Gertmane atzīmēja: "Jebkurā darījumā, kas nav kārtots oficiāli, neeksistē patērētāju tiesības, jo nevar pierādīt, ka kāds kaut ko kādam ir maksājis, pasūtījis un nav saņēmis. Ja nav šīs patērētāju tiesības, tad nevar sūdzēties, ja pakalpojums nav īsti kvalitatīvs, sliktākā gadījumā var palikt bez tā pakalpojuma, piekrāptiem un bez naudas."

Savukārt pasākumu vadītājs Ašaks sacīja: "Nu, ja par kvīti jārunā, tad šis ir tāds vienreizējs darījums, laikam jau jā. Ja caur firmām iet šie pasūtījumi, Ziemassvētku vecītis vienmēr ir bijis tāds ienācējs un aizgājējs vienā personā."

Pasākuma detaļas – svētku paciņu saturu, norises vietu, laiku un darbojošos svētku tēlus – vajadzētu atrunāt iepriekš noslēgtajā līgumā ar animatoru, lai vēlāk viesiem nav vilšanās sajūtas. Ašaks vēl minēja, ka Ziemassvētku vecītim stingri jāievēro animatora kodekss, tad viņu tālāk jau iesaka pēc rekomendācijām. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti