Pusdiena

NEPLP: Ar nelegālajiem TV pārraidītājiem internetā jācīnās, taču tas nenotiks ātri

Pusdiena

Pusdiena 16.09.2016

Food Union paziņo par strauju piena iepirkuma cenas kāpumu

Līdz ar piena iepirkuma cenas celšanu sadārdzināsies arī produkti veikala plauktā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Viens no Latvijā lielākajiem piena pārstrādes uzņēmumiem "Food Union" paziņojis par piena iepirkuma cenas celšanu par 30% mēneša laikā. Piena pārstrādātāji gan vienlaikus norāda – līdz ar cenas pieaugumu svaigpienam pakāpeniski kāps cena arī piena produktiem veikalos.

"Food Union" pārstāvis Harijs Panke piena iepirkuma cenas kāpumu skaidro ar industriālo piena produktu cenu kāpumu pasaules tirgos. Svaigpiena cenas pieaugums attiekšoties uz vairāk nekā 400 zemniekiem - piena piegādātājiem.

"Tas jau signalizē, ka šī nozare sāk pēc garā 30 mēnešu zemo cenu perioda atkopties," teica Panke, atzīstot, ka pēc piena iepirkuma cenas celšanas pieaugs arī piena produktu cena veikalā.

"Jāsaka, ka [piena produktu cena] kāps ne tādā tempā kā piena iepirkuma cenas, jo produktu cenu lielā mērā nosaka patērētājs ar savu izvēli."

Panke lēsa, ka piena iepirkuma cenai pie šī pārstrādātāja būtu jākāpj līdz nepilniem 24 centiem par kilogramu piena.

Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) vadītājs Jānis Šolks stāsta, ka katrs piena pārstrādātājs savu cenu politiku veido individuāli, sadarbojoties ar piegādātājiem, taču tirgus šobrīd prasot, lai to darītu visi, jo par mūsu pienu esot interese gan no Lietuvas, gan Polijas.

Piena iepirkuma vidējo cenu visā valstī Šolks šomēnes prognozē virs 20 centiem par kilogramu piena. "Pēdējo divu gadu laikā piena produktu cenas, pamatā ātras aprites produktiem cenas proporcionāli ir pazeminātas pa šo laiku. Un jārēķinās, ka liels ātras aprites piena produktu daudzums tiek realizēts caur dažādām akcijām.

Tā ir lieta, kas mani šobrīd uztrauc visvairāk – kā mums izdosies kaut cik objektīvi sabalansēt straujo piena iepirkuma cenas kāpumu ar iespēju objektīvi palielināt piena produktu cenas."

Piena lopkopji, ievelkoties piena krīzei, teju katrā sarunā piesaukuši piena iepirkuma cenu kā problēmu sakni. Svaigpiena cena šovasar nokritusies līdz 17-18 eiro centiem.

Latvijas Piena ražotāju asociācijas vadītāja Ieva Alpa Eizenberga apliecina, ka iepirkuma cena jau augustā cēlusies visā Latvijā. Taču zemnieki gan pagaidām uz šo cenu kāpumu raugās piesardzīgi.

"Neviens vienalga šobrīd nav kļuvis smaidīgāks. Jo skaisti skan – 30% pielikums, bet tā cena ir tik ļoti zema, ka 30% pielikums nozīmē to, ka esam atpakaļ pagājušās vasaras cenu līmenī.

Un mēs ļoti labi zinām, ka pagājušā vasara arī bija ļoti grūta un gads beidzās ar zaudējumiem piensaimniekiem. Un šovasar cena bija vēl zemāka. Līdz ar šobrīd mēs nevaram runāt par ieņēmumu stabilizāciju vai ieņēmumu atbilstību izdevumu pozīcijai," teica Eizenberga.

Kopumā Latvijā ir vairāk nekā 9000 piena ražotāju, kas pienu nodod pārstrādei. Lai arī šobrīd ir piena cenas kāpuma tendence, taču vai tas turpināsies ilgāku laiku un cenu kāpums ir stabils, patlaban prognozēt atturējās arī piena pārstrādātāji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti