Līdz ar naftas cenu kritumu samazināsies apkures tarifi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Dramatiskais naftas cenu kritums globālajos tirgos jau tuvākajos mēnešos atstās visai pamanāmu ietekmi uz patērētāju maciņiem, jo vēl šoziem daudzas pilsētās ir gaidāms arī apkures cenu samazinājums, liecina Sabiedrisko Pakalpojumu regulatora teiktais. Pirmais rēķinu kritums sagaidāms jau par janvāri.  

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes loceklis Rolands Irklis norādīja, ka straujākais cenas kritums būs tajās pašvaldības, kurās apkurē tiek izmantota gāze.

Siltuma tarifa samazinājums turpinās jau no decembra, tas notiek pašvaldībās, kuras apkurei izmanto dabasgāzi, jo tarifos noteikts - ja mainās gāzes cena, mainās tarifs. Dabasgāzi apkurei izmanto vairāki desmiti pašvaldību, ir tādas, kas izmanto gan gāzi, gan šķeldu, un tajās pašvaldības, kur apkurei vairāk izmanto šķeldu, tarifa samazinājums nebūs tik liels, skaidroja Irklis. 

Apkures zonas laikā, piemēram, Rīgā, apkures tarifs martā, salīdzinot ar novembri, kopumā var samazināties pat par 8%, norādīja Rolands Irklis.

Arī uzņēmuma „Latvijas gāze” pārstāvis Vinsents Makaris apstiprināja, ka saskaņā ar uzņēmuma prognozēm līdz martam sagaidāms tālāks dabasgāzes tarifa kritums.

Pēdējā laikā strauji krīt naftas cenas, un tās ietekmē gāzes cenu, kas piesaistītas naftas produktu cenām. Piemēram, iepriekšējā mēnesī gāzes cena rūpnieciskajiem patērētājiem samazinājās par 2%, šomēnes – arī par 2%, un līdz martam sagaidām cenas samazinājums par  6 – 7 %, prognozēja Makaris.

Viņš norādīja, ka dabasgāze cenas kritums ir lēnāks nekā naftai - tas ir saistīts ar gāzes cenas aprēķina formulu, kuras mērķis ir pasargāt no pārāk straujām cenas svārstībām.

Iepērkot gāzi no piegādātajiem, tiek ņemtas vidējās naftas cenas deviņu mēnešu laikā, un, lai gan šoreiz naftas cenas strauji krīt, gāzes cena samazinās lēnāk, paiet ilgāks laiks, skaidroja Makaris. Viņš norādīja, ka tam ir savi plusi, jo gāzes cena attiecīgi neaug tik strauji, kā  pieaug  naftas cenas.

Tikmēr Saeimas Prezidijā pirmdien arī tiks skatīta Latvijas Neatkarīgo arodbiedrību konfederācijas (LNAK) padomes portālā "manabalss.lv" ierosinātā iniciatīva samazināt pievienotās vērtības nodokļa likmi apkurei, tomēr līdz šim iecere par samazinātām nodokļa likmēm politiķu un atbildīgo institūciju vidū nav guvusi lielu atbalstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti