Līdz ar izmaiņām nodokļos prognozē fotogrāfu pakalpojuma cenas pieaugumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Līdz ar izmaiņām nodokļu maksāšanā Latvijas Fotogrāfu savienībā prognozē fotogrāfu pakalpojuma cenas pieaugumu par 20–30%. Skaistumkopšanas nozarē par cenu kāpumu pašlaik nerunā.

Izmaiņas patenta maksas izmantošanā

No asas kritikas par to, ka krīzes laiks nebija īstais brīdis, kad mainīt nosacījumus patenta maksas izmantošanā, līdz atzinīgiem vārdiem, ka šādi tiks radīti vienādi spēles noteikumi. Šādu viedokli par patenta maksas izmantošanas izmaiņām no šī gada 1. janvāra pauž Latvijas Radio aptaujātie to nozaru pārstāvji, kurās šis nodokļu režīms līdz šim bija īpaši populārs.

Līdz ar izmaiņām nodokļos prognozē fotogrāfu pakalpojuma cenas pieaugumu
00:00 / 03:53
Lejuplādēt

Kopumā pagājušā gadā patentmaksu kā nodokļu režīmu izvēlējās vairāk nekā 9000 cilvēku, un visbiežāk šī režīma lietotāji bija skaistumkopšanas jomā strādājošie, fotogrāfi, rotu meistari. Bet līdz ar šo gadu patentmaksu kā nodokļu režīmu atļauts izvēlēties tikai pensionāriem vai cilvēkiem, kas saņem invaliditātes pensiju. Pārējiem jāizvēlas cits nodokļu režīms. Gada izskaņā vēl varēja veikt patentmaksas pagarināšanu vai pašreģistrāciju šim gadam, un to izdarījuši vairāk nekā 2500 patentmaksātāji. No tiem tikai neliela daļa jeb ap 750 personas ir pensionāri un invalīdi, Latvijas Radio noskaidroja Valsts ieņēmumu dienestā (VID).

“Migrācija ir sākusies. Pirmie pašreģistrācijas pieteikumi VID tika iesniegti jau decembrī, un šobrīd janvārī joprojām aktīvi turpinās,” stāstīja VID nodokļu nomaksas veicināšanas pārvaldes direktore Santa Garanča.

“Reģistrējot saimniecisko darbību, ir iespējams izvēlēties maksāt nodokli parastā režīmā vai arī mikrouzņēmuma nodokli. Mēs arī esam sagatavojuši vairākus skaidrojošos, metodiskos materiālus mūsu mājaslapā. Un šobrīd jau ir sākušies vebināri attiecīgām cilvēku grupām pēc viņu darbības veida, lai palīdzētu saprast un aizpildīt reģistrācijas pieteikumus,” norādīja Garanča.

Nākamais vebinārs šajā piektdienā būs skaistumkopšanas jomas pārstāvjiem. Bet vai ir obligāti jāmaina režīms tiem, kuri pretendē uz dīkstāves pabalstu?

“Gan patenta maksātājiem, gan parastajiem mikrouzņēmuma nodokļa maksātājiem, lai turpinātu saņemt pabalstu brīdī, kad ir mainījušies nodokļu režīmi, līdz brīdim, kad iesniedz iesniegumu, ir jābūt jaunam režīmam. Savukārt skaistumkopšanas jomā nodarbinātajiem – darbiniekiem, pašnodarbinātajiem, patenta maksātājiem – tur šāda nosacījuma nav. Tur arī nav nosacījuma, ka darbiniekam joprojām ir jābūt darba attiecībās. Šis ir ārkārtīgi vienkāršs, pretimnākošs regulējums tieši skaistumkopšanas jomā strādājošajiem,” skaidroja VID pārstāve.

“Piemēram, arī tiem patenta maksātājiem, kas ir skaistumkopšanas nozarē, kuriem ir apturēta darbība, arī šie patenta maksas mēneši, par kuriem ir samaksāts, pārliekas uz laiku, kad darbība tiks atļauta,” piebilda Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietnieks nodokļu jautājumos Ilmārs Šņucins. Viņš uzsvēra, ka līdz ar izmaiņām patenta maksas nodokļu režīmā valsts budžetā papildu nodokļu ieņēmumu nebūs, jo nodokļu tiks ieskaitīti sociālās apdrošināšanas un pašvaldību budžetā.

Fotogrāfiem cenas par pakalpojumiem varētu celties, kosmetologi vēl nezina

Latvijas Kosmētiķu un kosmetologu asociācijas prezidente Renāte Reinsone uzsvēra, ka mainīt nodokļu režīmu krīzes situācijā bija liela kļūda, jo daudziem cilvēkiem patlaban nav skaidrības, kas notiks ar biznesu nākotnē.

“Tas, manuprāt, bija ļoti nežēlīgi attiecībā pret visiem tiem, kas ir nodarbināti vienalga kurā nozarē, bet arī skaistumkopšanā. Nodokļi ir jāmaksā, bet tiem ir jābūt samērīgiem. Patlaban jaunā nodokļu sistēma ir tik neskaidra, nesaprotama, un cilvēki no tā, ko nesaprot, vairās,” sacīja Reinsone.

Viņa pieļauj, ka tas varētu veicināt vēlmi strādāt pelēkajā zonā. Savukārt to, vai līdz ar lielāku nodokļu apmēru pieaugs arī pakalpojuma cena, esot grūti prognozēt. Viņasprāt, skaistumkopšanas nozare pēc ilgstošās dīkstāves tik ātri neatkopsies, un šajā jomā strādājošie būs spiesti pieņemt realitāti.

“Mēs jau labprāt paceltu cenu, bet ir jāskatās kopējā ekonomiskā situācija valstī, vai būs kāds, kurš spēj šāda veida pakalpojumus atmaksāt,” norādīja Reinsone.

Savukārt Latvijas Fotogrāfu savienības valdes loceklis Arno Marnics stāstīja, ka nozarē valda divējāds viedoklis par to, ka patentmaksu kā nodokļu režīmu no šī gada vairs nevar izmantot.

“Ja mēs paskatāmies uz tiem, kas ilgstoši strādā un ir profesionālie pakalpojuma sniedzēji, – viņiem noteikti jau ir pavisam cits nodokļu režīms, un viņi nestrādā ar patenta maksu. Teorētiski viņiem vajadzētu pieaugt pakalpojumu apjomam, jo nebūs vairs iespējas oficiāli izmantot pakalpojumus brīvā laika fotogrāfiem, kas sestdienās, svētdienās sniedz pakalpojumu, bet ikdienā strādā pavisam citā jomā,” skaidroja Marnics.

Viņaprāt, līdz šim fotogrāfu saimē patenta maksātāji nereti dempingoja pakalpojuma cenu, jo nelielais nodokļu slogs ļāva klientiem piedāvāt zemāku cenu nekā tiem, kas strādā vispārējā nodokļu režīmā vai ir mikrouzņēmumu nodokļa maksātāji. Tagad visiem spēlēs noteikumi nodokļu apmēra ziņā būs līdzvērtīgi un nebūs vairs lēto pakalpojumu sniedzēju vai arī tie darbosies pelēkajā zonā. Marnics prognozē fotogrāfu pakalpojuma cenas pieaugumu apmēram par 20–30%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti