Panorāma

Decembrī lielākais reitinga kritums "Jaunajai Vienotībai"

Panorāma

Igaunijā apbedī bijušo Tautas frontes līderi Edgaru Savisāru

Dabasgāzes biržas cena – pirmskara līmenī

Līdz ar gāzes cenu sarukumu dažviet mazinās arī apkures tarifi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pēdējo mēnešu laikā dabasgāzes biržas cena sarukums līdz līmenim, kas bija vērojams vēl pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā, atspoguļojas arī vairāku siltumenerģijas ražotāju tarifos.

Krievijas sāktā kara Ukrainā dēļ pagājušajā gadā Eiropā dabasgāzes cenas sasniedza rekordaugstu līmeni. Tas tādēļ, ka Krievija ievērojami samazināja gāzes piegādes, tāpat daudzviet Eiropā valdīja ilgstošs karstums. Tomēr pašlaik dažādu faktoru ietekmē gāzes cena nokritusies pat zem pirmskara līmeņa.

"Krievijas gāze ir veiksmīgi aizvietota ar citiem avotiem – sašķidrinātā gāze no pasaules tirgiem, no Norvēģijas, no ASV. Otrs – Eiropā un arī Latvijā, Baltijas reģionā būtiski ir samazinājies dabasgāzes patēriņš. (..) Ekonomiskā aktivitāte diemžēl, bet bremzējas. Mēs redzam, ka daudzās Latvijas lielākajās rūpniecības nozarēs jau ir redzami kritumi," skaidroja bankas "Citadele" ekonomists Mārtiņš Āboliņš.

Dabasgāzes cenas samazinājums biržā ietekmē arī daļu Latvijas sabiedrības. Tas tā notiek gadījumā, ja ražotājs par dabasgāzes piegādi slēdz īstermiņa līgumus. Ir vairāki siltumenerģijas ražotāji, kuru tarifos jau parādās dabasgāzes cenas samazinājums. Tāpat ir vēl virkne, kuru klienti izmaiņas jutīs no februāra.

Par to pastāstīja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) izpilddirektors Jānis Miķelsons: "Gāzes cenu izmaiņas ir palīdzējušas samazināt tarifus Ikšķilē, Jelgavā, Liepājā, Salaspilī.  Šobrīd arī ir komersanti publicējuši aprēķinātās tarifu vērtības, kas būtu spēkā no 1. februāra.

Tur ir paredzams samazinājums attiecībā uz Alūksni, Aizkraukli, Babīti, Ogres novadu un Daugavpili."

Gāzes tirgus pašlaik arvien ir ļoti nestabils. Līdz ar to prognozēt, vai dabasgāzes cena turpinās samazināties vai vismaz paliks šā brīža līmenī, šobrīd ir sarežģīti, uzskata ekonomists Mārtiņš Āboliņš.

"Uz nelielām izmaiņām pieprasījumā–piedāvājumā cena ļoti svārstās, tas nozīmē, ka tiešām brīvas jaudas nav daudz. Kā ekonomika aizies gada otrajā pusē, pagaidām ir grūti pateikt," sacīja Āboliņš.

Vienlaikus jāapzinās, ka dabasgāzes cenas, neskatoties uz to samazinājumu pēdējos mēnešos, joprojām ir augstas salīdzinājumā ar līmeni, piemēram, 2021. gada pirmajā pusē. Eksperti prognozē, ka ar to kādu laiku vēl nāksies sadzīvot.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti