Līdz ar eiro ieviešanu zudīs atsevišķas banku komisijas maksas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Līdz ar eiro ieviešanu Latvijā no nākamā gada 1.janvāra zudīs atsevišķas banku komisijas maksas. Šīs iedzīvotāju makiem draudzīgās pārmaiņas skars tos cilvēkus, kuriem ir eiro kredīti un kuri ceļojumos ārpus valsts par preci vai pakalpojumu norēķinās ar savu latu norēķinu karti.

Atsevišķas banku komisijas maksas no nākamā gada vairs nebūs aktuālas, jo līdz ar pāreju no lata uz eiro zudīs abu valūtu maiņas izdevumi. Tā augļus savos maciņos izjutīs eiro kredītu ņēmēji, kādu Latvijā ir samērā daudz. „Ja cilvēkam ir kredīts eiro un viņš ir saņēmis ienākumus latos, tad, lai segtu savus eiro kredīta maksājumus, viņam nācās savus algā saņemtos latus konvertēt uz eiro un tad norēķināties par kredītu. Protams, tāda veida komisijas atkritīs,” stāsta Latvijas Komercbanku asociācijas pārstāve Baiba Melnace.

Arī ceļotājiem, kuri dodas braucienā uz kādu eirozonas valsti, vairs nebūs jāmaksā komisija par latu mainīšanu pret eiro. Iegūs arī tie ceļotāji, kuri par preci vai pakalpojumu kādā eirozonas valstī norēķinās bezskaidrā naudā - ar latu norēķinu karti. Ieguvumu skaidro „Nordea” bankas eiro projekta pārstāve Kitija Rudzīte: „Ja mēs šobrīd braucam uz ārzemēm ar latu norēķinu karti un veicam darījumus eiro valūtā, tad tiek piemērots konvertācijas uzcenojums, kas saskaņā ar bankas cenrādi ir 2%. Nākotnē, ja mums šī karte ir eiro valūtā, nekāda konvertācija nenotiek, un šī komisija maksa, kas ir konvertācijas uzcenojums, netiek piemērots. Tātad varētu teikt, ka nākotnē mēs iepirksimies izdevīgāk.”

Savukārt, ja cilvēks pārskaitīs eiro uz banku citā eirozonas valstī, tad viņam šis pakalpojums no nākamā gada izmaksās lētāk. Proti, maksās tikpat, cik pārskaitot naudu uz kādu banku Latvijā. Tāpat varēs ietaupīt arī uz maksājumu karšu mēneša maksām. „Pieņemsim, klientam šobrīd ir latu karte un eiro karte, tad pēc 1.janvāra abas šīs kartes būs eiro valūtā. Droši vien daudzi klienti pārdomās, vai viņam ir nepieciešamas abas šīs kartes. Iespējams, ka no vienas kartes viņš atteiksies, tā ieekonomējot uz karšu mēneša maksām,” atzīmē Rudzīte.

Vēl iedzīvotājiem par latu maiņu pret eiro bankās nākamā gada pirmajos sešos mēnešos nebūs jāmaksā komisijas maksa. Citādas izmaiņas komercbanku komisiju cenrāžos nav gaidāmas, un komisijas maksas eiro izteiks atbilstoši oficiālajam valūtas maiņas kursam. „Komisijas, kas šobrīd ir noteiktas latos, stingri pēc matemātiskiem principiem un noteiktā kursa tiks izteiktas eiro. Tas cilvēkiem būs tāpat, kā jebkuras cenas veikalos vai kādā citā pakalpojumu sniegšanas vietā,” saka Melnace.

Tikmēr Banku augstskolas pasniedzējs Jānis Grasis norāda - bankām no nākamā gada zudīs ieņēmumi par latu maiņu pret eiro. Un nav izslēgts, ka tas tiks kompensēts, paaugstinot cenu esošajiem pakalpojumiem. „Es nedomāju, ka būs kādas jaunas komisijas. No otras puses - zudīs komisijas par valūtu konvertāciju. Varbūt bankas mēģinās mazliet pacelt citus tarifus, bet es nedomāju, ka tur būs kādas nozīmīgas izmaiņas. Mēs pārāk lielu uzmanību pievēršam šīm te izmaiņām. Izmaiņas būs tikai vienas - naudas nosaukumam mūsu maciņos,” secina Grasis.

Komercbankas apvienojošā Latvijas Komercbanku asociācija arī ir pievienojusies iniciatīvai „Godīgs eiro ieviesējs”. Tādejādi arī banku sektors apņēmies neizmantot eiro ieviešanu savu pakalpojumu sadārdzināšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti