Dienas ziņas

Sprādziens Rēzeknes daudzdzīvokļu namu pagalmā

Dienas ziņas

Rundāles novadā attālināti mācās arī bērnudārznieki

Naftas cenas pasaulē krītas

Līdz ar ASV naftas cenu lejupslīdi arī kritums akciju tirgos ASV un Āzijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Naftas cenas pasaulē turpina piedzīvot ievērojamu kritumu. 20. aprīlī ASV jēlnaftas cena uz brīdi noslīdēja zem nulles. Vēlāk situācija nedaudz stabilizējās. Tomēr naftas cenu kritums ASV izsauca krasu negatīvu reakciju Āzijas un citos akciju tirgos.

ASV jēlnaftas cena nokrītas nebijušā līmenī
00:00 / 03:03
Lejuplādēt

Pircēji ir atkal gatavi maksāt naudu par ASV naftu. Tomēr vēsturiskais cenu kritums, pirmdien, 20. aprīlī, sasniedzot negatīvu skaitli, daudziem izsauca lielu šoku. Naftas cenas nokrišana zem nulles nozīmē, ka pārdevēji bija gatavi piemaksāt pircējiem par to, ka viņi atbrīvo tos no saistībām un uzpērk daļu no naftas.

Šāda situācija liecina par spēcīgu pārprodukciju naftas tirgos, ko izsauca straujš pieprasījuma kritums. Tas savukārt ir saistīts ar koronavīrusa radīto ekonomikas tempu palēnināšanos. Vienkāršāk sakot, daudzi uzņēmumi ir apturējuši ražošanu un iedzīvotāji ir spiesti atrasties mājās. Tādēļ arī benzīna patēriņš ir krities. Līdz ar to iegūto naftu šobrīd praktiski nav, kur likt.

Problēmas ar naftas uzglabāšanu ir viens no lielākajiem faktoriem, kas veicina cenu lejupslīdi.

Bet tas paver izdevību labi nopelnīt tankeru īpašniekiem. 

Grieķijas plašsaziņas līdzekļi vēsta, ka tankkuģu īpašnieki šajā valstī saņem arvien vairāk zvanu no klientiem, kuri vēlas izīrēt kuģus naftas uzglabāšanai. Tādēļ jau aprīļa sākumā tankera īre dienā maksāja vairāk nekā 200 000 ASV dolāru, salīdzinot ar 120 000 ASV dolāru dienā marta beigās. 

ASV prezidents Donalds Tramps paziņojis, ka viņš gribētu izmantot šo brīdi, lai papildinātu stratēģiskās naftas rezerves. Tomēr tam ir nepieciešama Kongresa piekrišana un naudas piešķīrums. Tramps vēlas iegādāties 75 miljonus barelu naftas.

ASV stratēģisko naftas rezervju glabātuves atrodas četrās vietās Meksikas līča tuvumā. Tajās var uzglabāt līdz pat 727 miljoniem barelu naftas. Sākotnēji šīs rezerves tika radītas, lai pasargātu ASV no naftas trūkuma. Tramps apgalvo, ka krājumi jau sen neesot papildināti un tagad to var izdarīt par labu cenu.

Naftas cenu kritums ir ietekmējis ne tikai īstermiņa līgumus par piegādēm maijā, bet arī ilgāka termiņa saistības. Līgumi par naftas piegādi jūnijā maksā par aptuveni 15% mazāk.

Naftas cenas svārstības izraisīja reakciju arī biržās. Galvenie ASV un Āzijas finanšu tirgu rādītāji pirmdien un aizvadītājā naktī uzrādīja vērā ņemamu kritumu. Investoru noskaņojumu varētu būt ietekmējuši arī brīdinājumi no Pasaules Veselības organizācijas un vairāku valstu valdībām par to, ka vēl nav pienācis laiks atcelt pašreizējos ierobežojumus.

Investoru satraukums ietekmēja arī valūtas kursus. ASV dolāra cena pieauga pret eiro un britu mārciņu.

KONTEKSTS:

Naftas cenu kari aizsākās, vēl pirms koronavīrusa uzliesmojums gandrīz paralizēja ekonomiku lielākajā pasaules daļā. Gan Saūda Arābija, gan Krievija, gan ASV vēlējās paaugstināt naftas ieguvi īsu brīdi pirms krasa pieprasījuma krituma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti