Līdz ar apkures sezonas beigām zūd interese risināt parādu problēmu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Beidzoties apkures sezonai, pielikts punkts arī siltuma parādu problēmas risināšanai. Ziemā, kad apkures parādi sasniedza jaunus rekordus, ne viena vien amatpersona atzina, ka ir jārod risinājumi apkures parādiem. Tomēr šie vārdi pagaidām vairāk palikuši runu līmenī, un darbi maz seko.

„Būs jāmeklē kopīgi šie risinājumi gan caur šo pašu siltināšanas programmu, gan caur sociālā atbalsta programmām, gan citi iespējamie risinājumi. Nu tas ir pilnīgi skaidrs,” to premjers Valdis Dombrovskis (V) par apkures parādu problēmu teica šā gada februārī Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) domes sēdē. Premjers sacīja, ka apkures problēmām jārod kompleksi risinājumi.

Tomēr vārdiem darbi īpaši nav sekojuši. Saskaņā ar pašvaldību organizācijās sacīto, ir pāris mēģinājumi risināt ar apkuri saistītās problēmas, taču šis jautājums kompleksi netiek risināts. „Ka kaut kādas radikālas revolūcijas būtu - es domāju, ka nav šobrīd,” saka Māris Kučinskis, Latvijas Lielo pilsētu asociācijas pārstāvis.

Viņš atzīmē, ka nav arī tā, ka vispār nekas nenotiek. Ekonomikas ministrijā strādā pie iespējas iedzīvotājiem no šā gada rudens pa tiešo norēķināties ar komunālo pakalpojumu sniedzēju. „Tā kā šobrīd pašvaldības gaida, ka no Ekonomikas ministrijas virzīsies likumprojekts. Vairāk jau nekādu jauninājumu nav. Pēc šīs sezonas ir nepieciešams aktualizēt parādu jautājumu,” norādīja Kučinskis.

Savukārt Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) pārstāvis Aino Salmiņš stāsta, ka dažus jautājumus mēģina risināt Saeimā, tomēr tas notiekot gaužām lēni. Daudzi būtiski jautājumi uz priekšu nevirzās. Arī valdībā nemana īpašu interesi risināt apkures parādus. Bet par valdības vadītāja ziemā pausto apņemšanos meklēt izeju problēmām, Salmiņš ironizē: „Premjers joprojām meklē risinājumus.

Tāda viena risinājuma jau nav. Ir jāpieņem vesela virkne kompleksu jautājumu, lai to lietu darītu,” skaidro LPS pārstāvis.

„Ir vai nu nemākulība vai nevēlēšanās, man to ir grūti skaidrot. Tagad taču ir īstais laiks, kad šos jautājumus atrisināt - gan par nelaimīgajiem nodokļiem, kas uz iedzīvotāju rocību attiecas, gan sociālajiem jautājumiem, gan uz grozījumiem normatīvajos aktos. To visu var izdarīt,” pārliecināts Salmiņš.

Reformu partija (RP) pirms dažiem mēnešiem rosināja veidot starpministriju darba grupu, taču tas pārējo koalīcijas partneru atbalstu neguva. Pēc tam RP vēlējās veidot mazo darba grupu, kur būtu tikai Reformu partijas ministru vadīto ministriju eksperti. Taču arī šī ideja palikusi vien runu līmenī.

Reformu partijā gan norāda - lai arī darba grupa nav izveidota, problemātiskos jautājumus attiecīgās ministrijas savu iespēju robežās mēģina risināt.

Premjera Dombrovska komentāru par risinājumiem parādu problēmām Latvijas Radio līdz otrdienas vakaram neizdevās iegūt. Tikmēr pašvaldību lietu ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) paziņojis, ka pašvaldībām pašām jātiek galā ar apkures jautājumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti