Līdz 2024. gadam izveidos Eiropas noguldījumu apdrošināšanas sistēmu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Sākot no 2017. gada, eirozonā tiks sākta pakāpeniska vienotas banku noguldījumu apdrošināšanas sistēmas izveide. Sistēma tiek veidota ar mērķi palielināt finanšu sistēmas stabilitāti.

Šīs nedēļas sākumā Eiropas Komisija publiskojusi priekšlikumu līdz 2024. gadam izveidot eirozonas banku noguldījumu apdrošināšanas sistēmu. Vienlaikus komisija sagatavojusi arī vairākus citus priekšlikumus par pasākumiem, lai mazinātu riskus banku nozarē, uzsver par finanšu stabilitāti un pakalpojumiem, kā arī kapitāla tirgu savienību atbildīgais eirokomisārs Džonatans Hills:

„Mēs esam sagatavojuši priekšlikumu, kas paredz līdz 2024. gadam ieviest Eiropas banku noguldījumu apdrošināšanas sistēmu. Vienlaikus ar šo specifisko likumdošanas priekšlikumu mēs publiskojam arī piedāvājumu par turpmākiem plašākiem pasākumiem, kas kopā ar apdrošināšanas sistēmu samazinās banku sistēmas riskus.”

Eiropas Savienības dalībvalstīs jau pastāv noguldījumu garantiju sistēmas, un ikvienam noguldītājam ir garantēta līdz 100 tūkstoš eiro apmēra noguldījumu aizsardzība banku maksātnespējas gadījumā. Tomēr atsevišķas valstis, tiecoties piesaistīt vairāk noguldītāju, ir noteikušais augstāku garantēto noguldījumu slieksni. Vienota Eiropas sistēma pagaidām nepastāv.

„Eiropas mēroga shēma nozīmēs, ka bankas būs labāk pasargātas lielāku lokālu šoku gadījumos. Tas, protams, saskanēs ar Eiropas mēroga uzraudzību,” iepazīstinot ar jauno Eiropas Komisijas piedāvājumu, sacīja Hills. Jauno noguldījumu apdrošināšanas sistēmu plānots ieviest pakāpeniski, sākot no 2017. gada, skaidro komisārs:

„Mēs vēlamies spert pirmo soli, 2017. gadā ieviešot esošo noguldījumu garantiju sistēmu pārapdrošināšanas shēmu. Pēc tam triju gadu laikā mēs izveidosim uz kopapdrošināšanas sistēmu balstītu fondu. Individuālie noguldītāji, protams, turpinās saņemt to pašu aizsardzības līmeni, ko līdz šim – garantētus noguldījumus 100 000 eiro apmērā.”

Eiropas noguldījumu apdrošināšanas sistēmas jeb tā dēvētā ENAS izveide neradīs bankām papildu izmaksas, jo iemaksas, kuras bankām jāveic jaunajā sistēmā, varēs atskaitīt no valstu noguldījumu garantiju sistēmās veiktajām iemaksām. Bankām, kas praktizē agresīvāku ieguldījumu politiku, Eiropas noguldījumu apdrošināšanas sistēmā maksājamās iemaksas būs lielākas nekā bankām, kas piekopj konservatīvu ieguldījumu politiku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti