Lidosta «Rīga» saņem valsts atbalstu pamatkapitāla palielināšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pēc visu nepieciešamo formalitāšu nokārtošanas lidosta "Rīga" šonedēļ ir saņēmusi pērn pavasarī piešķirto un ar Eiropas Komisiju (EK) saskaņoto valsts atbalstu pamatkapitāla palielināšanai par 35,23 miljoniem eiro, informēja lidostā.

Saskaņā ar valsts atbalsta nosacījumiem lidostas rīcībā paliek arī 4,51 miljons eiro no dividendēm par 2019. gada peļņu.

Lidostā skaidroja, ka pamatkapitāla palielināšana ļaus lidostai kompensēt Covid-19 krīzes izraisītos zaudējumus, kā arī nodrošinās pietiekamu likviditāti lidostas saimnieciskās un operatīvās darbības izmaksu segšanai.

Tāpat valsts atbalsts ļaus lidostai turpināt finansēt jau uzņemtās saistības, īstenot infrastruktūras projektus, kas vidējā termiņā ļaus uzņēmumam kāpināt apgrozījumu, kā arī realizēt projektus, kuru īstenošana ir noteikta kā obligāta saskaņā ar starptautiskajiem un Latvijas normatīvajiem aktiem.

Atbilstoši Eiropas Komisijas pagaidu regulējuma valsts atbalsta pasākumiem, ar ko atbalsta ekonomiku pašreizējā Covid-19 uzliesmojuma situācijā, Covid-19 valsts ieguldījuma saņēmējam 12 mēnešu laikā pēc šāda atbalsta saņemšanas EK ir jāiesniedz stratēģija dalībvalsts Covid-19 ieguldījuma līdzdalības izbeigšanai. EK izvirzītās prasības Covid-19 ieguldījuma līdzdalības izbeigšanai atkarībā no īpašumtiesību struktūras uzņēmumiem ir atšķirīgas. Lidostas "Rīga" gadījumā, kas ir valstij 100% piederoša valsts kapitālsabiedrība, EK pagaidu regulējuma prasības tiktu uzskatītas par izpildītām, ja divu gadu laikā pēc Covid-19 ieguldījuma iepludināšanas būs pieaugusi lidostas "Rīga" tirgus vērtība, norādīja lidostā.

Līdz brīdim, kamēr lidosta izpildīs valsts līdzdalības izbeigšanas stratēģijas nosacījumus, lidostai būs jāievēro Eiropas Komisijas Pagaidu regulējumā noteiktie ierobežojumi, piemēram, liegums īstenot agresīvu komercpraksi un uzņemties pārmērīgus riskus, liegums veikt dividenžu izmaksu, kā arī ierobežojumi uzņēmuma vadības atlīdzībai. Divas reizes gadā lidosta atskaitīsies akcionāram – Satiksmes ministrijai -  par valsts atbalsta līdzekļu izmantošanu.

KONTEKSTS:

Pērn aprīlī Ministru kabinets, ņemot vērā Covid-19 krīzes ietekmi uz aviācijas nozari, lēma sniegt lidostai atbalstu, palielinot uzņēmuma pamatkapitālu par 49,9 miljoniem eiro. Tomēr, tā kā uzņēmuma 2020. gada saimnieciskās darbības rezultāti bija labāki nekā tas tika prognozēts Covid-19 pandēmijas sākumposmā, lidostai nebija nepieciešama visa sākotnēji aplēstā summa un sarunu gaitā ar EK tā tika samazināta līdz 35,23 miljoniem eiro.

Neraugoties uz to, ka, palielinoties vakcinācijas aptverei un samazinoties saslimstības rādītājiem Latvijā un citviet pasaulē, pēdējos mēnešos aug lidostā “Rīga” apkalpoto pasažieru skaits, tomēr, salīdzinot ar pirmskrīzes rādītājiem 2019. gadā, pasažieru skaita kritums šā gada pirmajos piecos mēnešos joprojām ir ievērojams: apkalpoti vien 248 tūkstoši pasažieru, kas ir par 91% mazāk nekā 2019.gadā. Pagājušo gadu lidosta "Rīga" noslēdza ar 15,8 miljonu eiro zaudējumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti