Lidostā «Rīga» izbūvēts ātrās nobraukšanas manevrēšanas ceļš un rekonstruēta daļa skrejceļa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Lidostā “Rīga” nodots ekspluatācijā ar Kohēzijas fonda atbalstu izbūvētais otrais ātrās nobraukšanas manevrēšanas ceļš. Tāpat noslēgusies par lidostas pašas līdzekļiem īstenotā skrejceļa daļas atjaunošana, informēja lidostā.

Būvdarbi tika uzsākti pagājušā gada vasarā. Kohēzijas fonda finansētā projektā lidlaukā tika izbūvēts otrais ātrās nobraukšanas manevrēšanas ceļš. Tādejādi tiks saīsināta gaisa kuģu pārvietošanās nobraukšanai no skrejceļa un manevrēšanas zonā, samazinot uz sauszemes veiktajos manevros patērētās degvielas daudzumu un laiku, kas savukārt mazinās CO2 emisiju apjomus lidostā “Rīga. Kopējā būvdarbu summa ir 2,5 miljoni eiro.

Savukārt lidlauka infrastruktūras asfalta segumu mainīja 5,7 kilometru kopgarumā: 5 kilometri skrejceļa sānu drošības joslām vairāk nekā 7 metru platumā un atsevišķam 660 metru posmam visā skrejceļa platumā. Būvdarbos ietilpa arī drenāžas sistēmas un lietus ūdens kanalizācijas izbūve, kā arī skrejceļa uguņu sistēmas atjaunošana, horizontālā marķējuma uzklāšana un teritorijas apzaļumošana. Kopējās projekta izmaksas ir 4,5 miljoni eiro.

Darbus veica konkursa rezultātā izvēlētā ceļu būves firma SIA “Binders”.

Darbi tika veikti specifiskā darbu organizācijas režīmā, jo plašo būvdarbu galvenais nosacījums bija neradīt pārtraukumus vai citus apgrūtinājumus lidlauka darbībai. Tāpēc visi būvdarbu tehnoloģiskie procesi lidlauka teritorijā notika naktīs, lidojumu starplaikā.

Vienlaikus ar šiem projektiem lidostā “Rīga” notika arī jaunā kravu perona un helikopteru nosēšanās laukuma būvniecība, savukārt ar Kohēzijas fonda atbalstu turpinās manevrēšanas ceļu aprīkošana ar ass līnijas ugunīm, kas ir priekšnosacījums, lai lidostā ieviestu inovatīvo “seko zaļajam” (follow the greens) gaisa kuģu vadības sistēmu.

Savukārt ar publiskās teritorijas lietus ūdens kanalizācijas sistēmas un Muzeja ielas pārbūvi paredzēts izbūvēt vides pieejamības risinājumus, kā arī sakārtot lietus kanalizācijas sistēmu, uzlabot satiksmes drošību un samazināt piesārņojošo vielu emisiju apjomu. Projekta rezultātā tiks arī novērsta publisko teritoriju applūšana spēcīgu lietusgāžu laikā.

Tāpat Kohēzijas fonda līdzfinansētā projektā paredzēts uzlabot civilās aviācijas drošību lidostā, iegādājoties jaunākās paaudzes sprāgstvielu atklāšanas sistēmas iekārtas.

Pieejamais kopējais finansējums drošas un videi draudzīgas infrastruktūras attīstībai lidostā “Rīga”” ir 23 miljoni eiro, tai skaitā Kohēzijas fonda finansējums – 10,77 miljoni eiro un lidostas finansējums – ne mazāk kā 11,56 miljoni eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti