«Lido» saņemtā slimā liellopu gaļa no Polijas nav nonākusi pie patērētājiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Slimo liellopu gaļa no Polijas nelielā apmērā nonākusi ēdināšanas uzņēmumā "Lido", informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD). Pateicoties atbildīgo dienestu informācijai un izejvielu izsekošanas sistēmai, bīstamo produkciju izdevies atrast un nekas no tās nav nonācis pie patērētājiem.

"Mēs šodien saņēmām informāciju no PVD par to, ka mūsu uzņēmumā ir saņemta Polijas izcelsmes gaļa, ka ir jāaptur tās tālākā aprite un jāpieņem konkrēti rīcības plāni," pastāstīja “Lido” pārstāve Gunita Daine.

"Lido" saņēmis kopumā 27 kilogramus liellopu gaļas, tostarp deviņi kilogrami minētās liellopu gaļas joprojām ir uzņēmuma noliktavā. Savukārt attiecībā uz 18 kilogramiem gaļas sākotnēji norādīts, ka tie nosūtīti sabiedriskās ēdināšanas iestādēm, bet vēlāk noskaidrots - gaļa izmantota desu ražošanā.

Visu saražoto produkciju uzņēmums ir apturējis, un nekas no tās nav nonācis pie patērētājiem.

Uz doto brīdi es varu apgalvot, ka produkti no šīs šaubīgās gaļas nav nonākuši ne veikalos, ne mūsu sabiedriskās ēdināšanas bistro.

PVD eksperte eksperte Ilze Plīkša
00:00 / 01:01
Lejuplādēt

PVD atzīmēja, ka "Lido" būs jāiznīcina attiecīgā gaļa, kas atrodas uzņēmuma noliktavā, bet par sabiedriskajai ēdināšanai nosūtīto gaļu vēl tiek veikta pārbaude, kuras laikā PVD inspektori skaidro, vai izejviela jau ir izmantota ēdienu gatavošanā. Vienlaikus PVD norādīja, ka gaļas lietošana uzturā nav bīstama veselībai, ja tā ir termiski apstrādāta.

Uzņēmumā ir izsekojamības sistēma, kas PVD ļāva operatīvi noteikt gan iegādātās izejvielas atlikumus, gan to, kādiem produktiem konkrētā gaļas partija izmantota, un nodrošināt izejvielas un produktu atsaukšanu no tirgus, norādīja PVD.

Uzņēmuma pārstāve arī informēja, ka gaļa bijusi marķēta ar ovālo zīmogu, kas apliecina – dzīvnieki bijuši veseli un to nokaušana notikusi atbilstoši higiēnas un drošības normām. Patiesos apstākļus izdevies noskaidrot, pateicoties operatīvai informācijai no atbildīgajiem dienestiem.

Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma" vēstīja, ka uzņēmums Polijā, apejot kontroles procesus, kauj un eksportē slimu liellopu gaļu. Vienlaikus PVD pārstāvji norādīja, ka Latvija no Polijas tikpat kā neimportē liellopu liemeņus, bet lielākoties jau apstrādātu gaļu, kam veiktas papildu pārbaudes.

KONTEKSTS:

"Lido" konsolidētais apgrozījums 2017. gadā pieauga par 12,8% salīdzinājumā ar gadu iepriekš un sasniedza 50,933 miljonus eiro, bet grupas peļņa bija 1,07 miljoni eiro pretstatā zaudējumiem gadu iepriekš.

Uzņēmums dibināts 1991. gadā, un tā pamatkapitāls ir 1,292 miljoni eiro. Kompānijas patiesā labuma guvēji ir Gunārs Ķirsons un Krievijas pilsonis Vladimirs Šestakovs. "Lido" grupā ietilpst 13 restorāni un trīs veikali Rīgā un tās apkaimē, trīs restorāni Tallinā, divi restorāni "Kirsons" un ražotne Berlīnē, gaļas un kulinārijas ražotne, alus darītava un konditoreja Rīgā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti