Panorāma

Ekonomiku stimulēs ar publiskajiem iepirkumiem

Panorāma

Piedāvā bezmaksas privātstundas

"Lido" darbinieki sūdzas par neizmaksātām algām

«Lido» darbinieki sūdzas par neizmaksātām algām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Covid-19 ierobežošanas dēļ dīkstāvē devušies daudzi uzņēmumi, un arī restorānu ķēde “Lido” nav izņēmums. ''Lido'' nodarbina vairāk nekā 1000 darbinieku un dienā apkalpo līdz pat 30 000 klientu. Līdz 18. martam restorāni bija atvērti, taču algas darbinieki par šo posmu pilnā apmērā nav saņēmuši. Šīs sūdzības tagad izmeklē atbildīgā Valsts darba inspekcija.

Darbiniekiem, kas gatavo ēdienu un apkalpo klientus, tātad tiem cilvēkiem, kurus mēs redzam un satiekam, apmeklējot “Lido” restorānus, darba algu maksā par nostrādātajām stundām. 19. marts viņiem bija pēdējā maiņa, pēc tam sākās garāka pauze.

Uzņēmums dīkstāvē devās no 20. marta, un tātad dīkstāves pabalstu darbinieki saņēmuši tikai par šo periodu, bet par pārējām marta dienām viņiem vēl pienāktos alga. Taču darbinieku bankas kontos ieripojusi neparasti maza summa, apaļi 100 eiro, stāsta Inese, kas “Lido” strādā piecus gadus. Sievietes vārds un balss ir mainīti.

LTV: Cik, teiksim, būtu bijis jāsaņem?
Inese: Plus mīnus kādi 600 uz rokas.
LTV: Tātad par pustūkstoti mazāk?
Inese: Jā. Tā ir tā summa, kurai bija jābūt uz rokas, bet beigu beigās mēs saņemam tikai 100. Zvanījām uz savu grāmatvedību. Viņa pateica: tas ir “Lido” rīkojums.

Šo informāciju darbinieki saņēma "Whatsapp" čatā. Līdz šim alga vienmēr samaksāta pilnā apmērā un laikā, nomaksāti arī visi nodokļi. Tāpēc šī ziņa pārsteidza nesagatavotus.

Inese: Sākumā domājām, ka tā tas nevar būt. Rakstījām uz Valsts darba inspekciju, un mums atbildēja, ka tiešām, pēc likuma tā nedrīkst darīt, jo krīzes situācija nav attaisnojums, lai neizmaksātu algas.

“Lido” notikušo nenoliedz. "Mēs neesam spējuši līdz galam viņiem izskaidrot un arī mēs šajā laikā mācāmies komunicēt ar cilvēkiem," atzīst AS “Lido” valdes loceklis Rasmuss Pētersons. Tas, kas darbiniekiem būtu bijis jāsaprot, uzņēmumam ir finanšu grūtības un naudas nav.

"Jā, mēs šobrīd aprīlī neesam spējuši izmaksāt algas pilnā apmērā. Esam to spējuši izdarīt tikai daļēji. Tajā pašā laikā algas ir aprēķinātas visiem darbiniekiem pilnā apmērā, nav samazinātas un mēs šo izmaksu veiksim, līdzko tas būs iespējams. Šobrīd vienkārši praktiski tādu iespēju nav," norāda Pētersons.

Taču atstāt darbiniekus bez nopelnītās algas neļauj nedz likums, nedz arī ārkārtējās situācijas nosacījumi. "Darba devējam ir pienākums darba līgumā nolīgtajā laikā izmaksāt darba samaksu. Nav pieļaujamas nekādas atkāpes, ne pēc pusgada izmaksāt vai vēl pēc ilgāka laika," uzsver Valsts darba inspekcijas Konsultatīvā centra vadītāja Dace Stivriņa.

Darba inspekcija šo un citas sūdzības patlaban izmeklē, un tā ir tiesīga piemērot administratīvo sodu, taču par algas izmaksu pilnā apmērā tā iesaka cīnīties, vēršoties tiesā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti