Licencēšanas kārtība palīdz sakārtot tūrisma jomu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Šis gads tūrisma jomā strādājošajiem nesa lielas izmaiņas, jo spēkā stājās prasība saņemt licenci. Tas attiecas gan uz tūrisma aģentūrām, gan tūrisma operatoriem, gan arī uz saistīto tūrisma pakalpojuma sniedzējiem. Kā šīs nozares uzņēmumiem veicās ar licences iegūšanu, vai jaunā kārtība palīdzējusi sakārtot tūrisma nozari Latvijā?

Licencēšanas kārtība palīdz sakārtot tūrisma jomu
00:00 / 03:20
Lejuplādēt
Pirms jaunās kārtības tūrisma nozarē valdīja neliels haoss. Datu bāze ar tūrisma kompānijām bija izveidota, bet tā bija formāla, neviens šos uzņēmumus neuzraudzīja, uzsvēra Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) pārstāve Ieva Baldiņa-Brūklīte. Šogad līdz ar Eiropas Savienības direktīvas ieviešanu Latvijā visiem uzņēmumiem, kas darbojas tūrisma jomā, bija jāizpilda vairākas prasības, lai licenci iegūtu, bet ne visiem tas bija pa spēkam.

 

"Latvia Tours" direktore Ieva Keiša uzsvēra, ka sākotnēji nozarē valdīja apjukums, bet jaunā kārtība noteikti palīdzēs sakārtot tūrisma jomu un par ieguvumiem varēs spriest vēl pēc kāda laika sprīža.

"Dokumenti bija vienkārši jāsakārto, bija jāiegulda mazliet laika, lai katrs no mums pārskatītu savu partneru sarakstu, pārskatītu līgumus. (..) Domāju, ka tas visiem ir nācis par labu.  Tas noteikti bija jādara, jo tik mazai valstij kā Latvijai, man šķiet, ka tūrisma uzņēmumu, dažādu dzīvokļa aģentūru un visādu citu ir ļoti daudz.

Līdz ar to tas ir veids, kā mēs varam tomēr patērētājiem ļaut izvēlēties drošu pakalpojuma sniedzēju un kārtot tirgu," klāstīja Keiša.

Šobrīd Latvijā izsniegtas 304 licences. PTAC pārstāve teica, ka skaitlis mainās bieži, jo tūrisma nozare ir dinamiska. Turklāt ne visi tūrisma jomā strādājošie uzņēmumi pie licences tiek. Ir arī atteikumi. "Ir viena licence anulēta arī tādēļ, ka netika nomaksāta valsts nodeva," atzina Baldiņa-Brūklīte.

Tāpat šogad divu licenču darbība bija apturēta un viena pēc tam atjaunota. Viens no uzņēmumiem, kam šogad uz laiku apturēja licences darbību, bija "Bulta-Turs", kas ir viena no senākajām tūrisma kompānijām Latvijā. Licences darbības apturēšana saistīta ar nodokļu nenomaksu, kā arī atskaišu kavēšu. Pašlaik tiek vērtēta iespēja atjaunot licences darbību.

PTAC pārstāve solīja, ka 2020. gadā uzraudzība būs vēl stingrāka, lai izskaustu negodīgu uzņēmējdarbību.

Tomēr arī pašiem ceļotājiem ir jābūt vērīgiem. Proti, pirms ceļojuma iegādes no kādas kompānijas vai pat privātpersonas, ir vērts ielūkoties PTAC mājaslapā, kurā ir saraksts ar visām licencētajām tūrisma kompānijām.

Savukārt Keiša uzsver, ka bieži vien patērētāju attieksme ir vieglprātīga un cilvēkiem ir raksturīga īstermiņa domāšana. Līgumiem un licencei nepievērš vērību, kamēr pakalpojums tiek saņemts bez aizķeršanās. Bet, līdzko problēmas rodas, tad meklē dokumentus, kas sniedz papildu garantiju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti