LIAA vairākus mēnešus Ķīnā un vēl trīs valstīs pētīs piena eksporta tirgus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Seši pretendenti atsaukušies Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) aicinājumam izpētīt Latvijā ražotā piena un tā produktu eksporta iespējas uz Ķīnu, Kazahstānu, Azerbaidžānu un Apvienotajiem Arābu Emirātiem. Ceļš līdz uzvarētāja noteikšanai gan nav bijis viegls – LIAA sešus mēnešus vērtēja pretendentus, līdz beidzot pēc uzņēmēju strīdiem izvēlējusies līgumu slēgt ar to, kas par darbu prasa gandrīz lielāko samaksu.

LIAA izvēlētajam sadarbības partnerim nākamo 18 nedēļu laikā jāveic analītisks pētījums par Latvijā ražoto specifisku piena produktu eksporta potenciālu. Runa ir ne tikai par piena, bet arī piena pulvera un sūkalu, sviesta, siera un saldējuma eksportu. Valstis aģentūra noteikusi kopā ar ekspertiem, skaidro Eksporta veicināšanas nodaļas vadītājs Andris Pārups.

"Ķīna, Kazahstāna, Azerbaidžāna un Apvienotie Arābu Emirāti. Turklāt Ķīnā mēs skatāmies tikai uz četrām pilsētām, ņemot vērā Ķīnas lielo apjomu," teica Pārups, norādot, ka pēc sarunām ar ekspertiem secināts, ka ar konkrētajām četrām Ķīnas pilsētām pietiek iekļūšanai Ķīnas tirgū.

Konkursā par atbilstošāko tirgu pētnieku LIAA izvēlējusies nozarē zināmo kompāniju «Baltijas konsultācijas», kas par darbu prasa gandrīz 130 000 eiro pirms nodokļu nomaksas.

Zemākās cenas piedāvātājs – uzņēmums «Civitta Latvija» -, kas to pašu bija gatavs paveikt par 40 000 eiro lētāk, neesot spējis izpildīt aģentūras prasības par pētnieka pieredzi un izglītību. Iepirkumu uzraudzības birojs strīdā atzina, ka Helsinku Tehnnoloģiskās universitātes beidzējs, kam kabatā maģistra grāds industriālajā vadībā, ir gana pieredzējis.

Taču izglītība neatbilda - prasītā maģistra grāda vadībā vietā pretendentam bija maģistra grāds inženierzinātnēs ar novirzienu industriālā vadība. "Tikai tas, ka tur ir vārds "vadība" nebūt nenozīmē, ka izglītība ir atbilstoša nolikumā prasītajai," saka biroja Juridiskā departamenta direktores vietniece Monta Oga.

Uzņēmuma «Civitta Latvija» pārstāvis Kristaps Kovaļevskis uzskata, ka piesaistītā eksperta pieredze Igaunijā un Somijā, kā arī iegūtais diploms atbilst LIAA prasībām. "Lai dabūtu to diploma skaidrojumu, akadēmisko pielīdzinājumu Latvijas izglītības sistēmai, tad prasītu četrus mēnešus," sacīja Kovaļevskis, norādot: ja tas laicīgi tiktu pieprasīts, tad to, iespējams, pagūtu izdarīt.

LIAA Eksporta veicināšanas nodaļas vadītājs Pārups gan ir nepiekāpīgs: "Mums interesē ekonomists ar vadības ekonomikas prasmēm un tamlīdzīgi. (..) Ja mēs esam prasījuši ekonomistu ar konkrētām prasībām, tad mums to arī vajag," teica Pārups.

Aģentūra neuzskata, ka, noraidot «Civitta Latvija» piedāvājumu, apzināti sašaurinājusi pretendentu loku, jo ekonomikas jomas maģistru netrūkst.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti