LIAA uzņēmēju aptauja: Eksportētājiem apgrozījums krities par 20-30%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas eksportējošo uzņēmumu apgrozījuma kritums Covid-19 krīzē ir 20-30%, liecina Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) aptauja.

LIAA direktors Kaspars Rožkalns attālinātajā preses konferencē medijiem pastāstīja, ka LIAA reizi nedēļā aptaujā uzņēmējus, lai saprastu, kāda ir aktuālā situācija.

Apgrozījuma kritums eksportētājiem ir 20-30%. Aizvien smagāk skarta ir tūrisma nozare. Citas nozares pašlaik cieš mazāk, piemēram, būvniecība, informācijas tehnoloģiju nozare, arī farmācija, kas gan saskaras ar problēmām loģistikā.

Uzņēmēji norādījuši, ka būtu jāveic valsts iepirkumi, pastāstīja LIAA vadītājs.

Covid-19 krīzes laikā ir vērojams pieprasījums biznesa inkubatoros, un šajā laikā tajos uzņemti vairāk nekā 50 uzņēmumi. Tas nozīmē, ka biznesa inkubatori strādā labi, uzskata Rožkalns.

Tāpat LIAA turpina seko līdzi ārvalstu tirgiem. Piemēram, ASV vērojams liels pieprasījums pēc pārtikas ar ilgstošu derīguma termiņu, bet Francijā papildu noslodze farmācijas nozarei.

Pašlaik runa ir par 8% iekšzemes kopprodukta (IKP) kritumu pret pērno gadu, pastāstīja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (“KPV LV”).

Ministrs pauda, ka Latvijā vajadzētu mobilizēt publiskos iepirkumus, lai iespējami ātrāk iepludinātu naudu Latvijas tautsaimniecībā. Tāpat jāstrādā pie jauniem projektiem.

Vitenbergs pauda, ka būtu jāfokusējas uz ceļu būvi un mājokļu siltināšanu, energoefektivitātes uzlabošanu.

Viņaprāt, šīs ir divas būtiskas jomas, ko varam pārvērst no defektiem par efektiem.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs
00:00 / 00:41
Lejuplādēt

Ir panāktas konceptuālas vienošanās un pasākumu plānu paredzēts apspriest piektdien. "Tās lietas, ko mums noteikti vajadzētu izdarīt, ir mobilizēt publiskos iepirkumus, lai varētu maksimāli ātri ieplūdināt naudu tautaismniecībā gada otrajā pusē. Te mēs runājam par valsts un pašvaldību iepirkumiem. Jāīsteno esošie projekti un jāparedz jauni. Esam ministrijās vienojušies, ka fokusi, uz ko jāliek, ir ceļu būve un mājokļu siltināšanas un energoefektivitātes uzlabošana. Tās ir divas būtiskas lietas, ko varam, izmantojot radušos situāciju, pārvērst no defektiem par efektiem," sacīja ekonomikas ministrs.

KONTEKSTS:

Pandēmijas ekonomisko seku pārvarēšanai Latvijā paredzēti īpaši valsts atbalsta mehānismi Covid-19 skartajiem uzņēmumiem, to darbiniekiem, Covid-19 pacientiem un arī visiem uzņēmumiem. Tālab valsts mobilizējusi līdzekļus aptuveni 4 miljardu eiro apmērā.

Covid-19 vīruss Latvijā pirmoreiz konstatēts 2020. gada 2. martā, bet 25. martā konstatēts, ka vīruss cirkulē sabiedrībā. Lai ierobežotu infekcijas izplatīšanos Latvijā, no 12. marta līdz 12. maijam izsludināta ārkārtējā situācija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti