Eiro fokusā

Veco lielveikalu un tirdzniecības centru paplašināšana - tā ir realitāte ne tikai Rīgā

Eiro fokusā

Tiešmaksājumu griestu noteikšana lauksaimniecībām turpina raisīt diskusijas

LIAA vadītājs rosina valsts ekonomiskām pārstāvniecībām fokusēties uz tālākiem tirgiem

LIAA šefs rosina vērtēt – vai vajag pārstāvniecības tuvos tirgos vai jafokusē uz tālākiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai (LIAA) šobrīd ir 21 ekonomiskā pārstāvniecība ārvalstīs. Jaunais LIAA direktors Kaspars Rožkalns rosinājis izvērtēt, vai Latvijai ir nepieciešamas pārstāvniecības tādos tuvos un labi apgūtos tirgos kā Lietuva un Polija, vai tomēr jāfokusējas uz tālākiem tirgiem.

LIAA jaunais direktors Rožkalns iepriekš strādājis LIAA pārstāvniecībās Šanhajā, Ķīnā, un Vācijā.

"Par Ķīnu no eksporta viedokļa interese bija ļoti liela. Tas, protams, arī sakrita ar politisko situāciju tajā brīdī, 2015. gadā, kad visi metās eksportēt uz Ķīnu. Interese par eksportu uz Vāciju vēl joprojām ir liela.

Ļoti daudziem uzņēmumiem interesē atbalsts, bet ļoti daudzi no tiem uzņēmumiem paši var izdarīt tās lietas, kas no viņiem tiek prasītas.

Tad ir jautājums – ja budžets nemainās, vai mēs mēģinām atbalstīt eksportu tālākos tirgos, kā Japāna, Ķīna, ASV un Dienvidkoreja (..). Būtiski ir skatīties eksportā to palīdzību tur, kur uzņēmējiem ir pārāk liels risks, kur ir pārāk daudz nezināmo, un tur, kur ir interese, bet nav skaidrs, vai varēs eksportēt. Šobrīd, izvērtējot pārstāvniecību rezultātus, redzam, ka salīdzinoši mazāk jautājumu un pieprasījumu ir tuvākajos tirgos Lietuvā un Polijā," atzina LIAA vadītājs.

Latvijas Biznesa savienība apvieno mazos un vidējos uzņēmējus, savienības padomes priekšsēdētāja Elīna Egle vērtēja, ka arī mazajiem uzņēmējiem pašiem jāizdara savi mājas darbi, piemēram, jāizpēta tirgus un jāpiedalās izstādēs, bet tiem nepieciešams valsts atbalsts arī tuvajos tirgos.

"Šobrīd mazie un vidējie uzņēmumi Latvijā nevar pastāvēt bez eksporta, nevar augt bez eksporta, un primāri, protams, ir svarīgi nostiprināties tajos tirgos, kuros esam aktīvi – tie ir Baltijas tirgi, Lietuva, Igaunija, tās ir Skandināvijas valstis. Uzņēmumiem, kas savukārt ir saistīti ar apstrādes rūpniecību, ir ļoti svarīgi nostiprināties Rietumeiropas lielo valstu tirgos.

LIAA būtu uz šiem tirgiem jāfokusējas, jo iziet ārpus Eiropas tirgus ir pa spēkam un paceļams vairāk vidējiem un lieliem uzņēmumiem

Savukārt eksotiskajos virzienos svarīgi izmantot Ārlietu dienesta kapacitāti, Eiropas kā vienota veseluma lobēšanas potenciālu. Kopīgi ar Eiropu veidojot savu tirdzniecības politiku, būs lielākas iespējas," uzskata Egle.

Uzņēmums "Primeks" savu produkciju eksportē uz vairāk nekā 20 valstīm. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Jānis Ošlejs stāstīja, ka ar LIAA sadarbojušies vairākkārt un sadarbība bijusi veiksmīga.

"Mēs esam vairākkārt izmantojuši LIAA pārstāvniecības gan Apvienotajā Karalistē, gan Apvienotajos Arābu Emirātos, arī Zviedrijā. Es domāju, ka LIAA labāk redz paši, kur viņiem vairāk ienāk pieprasījumi pēc palīdzības. Uzņēmumiem ir vieglāk eksportēt uz tuvākajām valstīm, pārdot Skandināvijā, Baltijas valstīs, Polijā. Vācijā ir nesalīdzināmi vieglāk pārdot nekā ASV. Līdz ar to divi spēki vienlaikus –  no vienas puses, visvairāk pārdošanas mums vienmēr būs ģeogrāfiski tuvākās vietās. Bet tas ir skaidrāk, mazāk vajag palīdzību, bet tam varētu būt lielāks atbalsts un lielāka jēga no eksporta. Vai varbūt LIAA ir jāatbalsta sadarbība ar tālākām valstīm, bet jāapzinās, ka tur eksporta apjoms būs mazāks," teica Ošlejs.

LIAA vadītājs stāstīja, ka diskusijas par to, cik un kādās valstīs nākotnē būs LIAA pārstāvniecības, vēl turpinās.

Skaidrs ir viens – valsts atbalstīs tos uzņēmumus, arī mazos, kam ir ambīcijas un vēlme eksportēt.

"Biznesa inkubatoros mēs nodrošinām dažnedažādu atbalstu grantu veidā gan iekārtām, gan izejmateriāliem, gan pakalpojumiem. Tur mēs izaudzējam uzņēmējus un viņiem arī sniedzam atbalstu eksportā uz tuvējām valstīm. Ja mēs stiprinām mazos uzņēmumus, kuri grib kļūt lieli, tikai tad mums pēc tam būs ietekme uz Latvijas eksportu, ārējo bilanci. Lielajiem, protams, ir daudz vieglāk, jo viņiem ir resursi pieejami un viņiem ir departamenti, kas strādā konkrētos virzienos. Tad, kad ir limitēts budžets un limitētas iespējas, ir jāizvēlas maksimāli labākais no sliktākajiem variantiem," uzskata Rožkalns.

Šobrīd Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai ir 21 pārstāvniecība ārvalstīs. Lielākā daļa no tām atrodas Eiropā, ir arī Ķīnā, ASV, Apvienotajos Arābu Emirātos, Japānā, Singapūrā un Kazahstānā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti