LIAA sāk pieņemt iesniegumus eksportējošo uzņēmumu atbalstam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Eiropas Komisija ir apstiprinājusi Latvijas atbalsta programmu eksportējošajiem uzņēmumiem, un no 5. augusta eksportējošie uzņēmumi, kuri atbilst kritērijiem, varēs elektroniski iesniegt pieteikumus atbalsta saņemšanai Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā (LIAA).

“Eksportējošie uzņēmumi ir balsts valsts ekonomiskajai attīstībai, un šī programma ir viens no atbalsta veidiem, kā nodrošināt ātrāku atkopšanos pēc Covid-19 izraisītajiem satricinājumiem pasaules ekonomikā,” norādīja LIAA vadītājs Kaspars Rožkalns.

“Lai ātrāk varētu saņemt paredzēto atbalstu, aicinām uzņēmumus rūpīgi iepazīties ar atbalsta programmas nosacījumiem un precīzi aizpildīt iesnieguma veidlapu. Ja iesniegumi tiks aizpildīti neprecīzi, mēs lūgsim tos labot, kas prasīs papildu laiku. Plānojam, ka iesniegumu izvērtēšana varētu prasīt aptuveni mēnesi no iesniegšanas brīža, bet pēc lēmuma pieņemšanas, izmaksu veiksim piecu darba dienu laikā,” informēja Rožkalns.

Atbalstam varēs pieteikties eksportējošie uzņēmumi, kuru preču un pakalpojumu eksporta apjoms 2019. gadā sasniedza vismaz 1 miljonu eiro un kuru darbiniekiem izmaksātā mēneša vidējā bruto darba samaksa, par kuru ir veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, 2019. gadā ir ne mazāka kā 800 eiro.

Kā papildu kritērijs tiks vērtēta Covid-19 ietekme uz uzņēmuma saimniecisko darbību, proti, atbalstīti tiks tie eksportējošie uzņēmumi, kuru ieņēmumi no saimnieciskās darbības Covid-19 krīzes ietekmē vienā mēnesī laika periodā no 2020. gada aprīļa līdz jūnijam, salīdzinot ar 2019. gada attiecīgo mēnesi, ir samazinājušies par 20 procentiem.     

Kā atbalstu uzņēmumi varēs saņemt vienreizēju kompensāciju 25% no 2019. gadā nomaksātām valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām, bet ne vairāk kā 800 000 eiro vienam uzņēmumam vai uzņēmumu grupai.

Atbalsta summu saimnieciskās darbības veicējs saņems vienā maksājumā, un tā būs jāizmaksā darbinieku algās līdz 2020. gada 31. decembrim.

Atbalsta programmas kopējais finansējums 51 miljons eiro. Atbilstoši prognozēm uz šo atbalsta veidu varētu pretendēt ap 350 uzņēmumiem. Atbalstam uzņēmumi no 5. augusta līdz 30. septembrim var pieteikties LIAA mājas lapā, aizpildot iesnieguma veidlapu, kuru kā elektroniski parakstītu dokumentu varēs iesūtīt pa e-pastu [email protected] vai izmantot šo pakalpojumu ar valsts un pašvaldību vienotā portāla Latvija.lv starpniecību.

Sarakstu ar uzņēmumiem, kuri saņēmuši atbalstu, LIAA publicēs savā tīmekļvietnē un nosūtīs Valsts ieņēmumu dienestam.

Detalizēti ar atbalsta programmas nosacījumiem var iepazīties šeit.

Papildus informāciju par šo programmu var iegūt zvanot pa LIAA uzņēmēju atbalsta tālruni 68803505, rakstot uz e-pastu [email protected] vai mājas lapā www.liaa.gov.lv

LIAA veiks arī kontroles pasākumus, lai uzraudzītu uzņēmumu atbilstību atbalsta saņemšanas kritērijiem un pār finansējuma izlietojumu. Ja saņemtais atbalsts netiks izlietots darbinieku algām noteiktajā termiņā līdz 2020. gada 31. decembrim, tas pilnībā vai daļēji būs jāatmaksā valsts budžetā.  

KONTEKSTS:

Covid-19 krīzes radīto ekonomisko seku pārvarēšanai Latvijā paredzēti īpaši valsts atbalsta mehānismi Covid-19 skartajiem uzņēmumiem, to darbiniekiem, Covid-19 pacientiem un arī visiem uzņēmumiem. Tālab valsts mobilizējusi līdzekļus aptuveni 4 miljardu eiro apmērā. Atbalsta instrumenti Latvijā saglabāsies līdz gada beigām. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti