Dienas ziņas

Sakopj Vecpils katoļu baznīcas kriptu

Dienas ziņas

Latgalē sūdzas par ceļiem un sabiedrisko transportu

LIAA pēta investīciju piesaistes iespējas Liepājā

LIAA pēta investīciju piesaistes iespējas Liepājā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Lai klātienē apskatītu ārvalstu investoriem piedāvājamās telpas un zemes gabalus jaunu ražotņu izveidei, šonedēļ Liepāju apmeklēja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvji. Viņi atzīst, ka piesaistīt investorus nav vienkārši un tas ir ilgs process. Taču, piemēram, Dānijas un Zviedrijas uzņēmēji jau novērtējuši Latvijas iedzīvotāju strādāšanas ātrumu un kvalitāti, tāpēc Liepājā izveidojies lielākais skandināvu klasteris Latvijā.

Liepājā esošo uzņēmumu pamatkapitālā reģistrētais ārvalstu investīciju apjoms šobrīd pārsniedz 170 miljonus eiro. Ārvalstu investori ieguldījuši līdzekļus jaunu ražotņu tapšanā vairākos šeit izveidotajos biznesa un industriālajos parkos, un vislielākā interese šobrīd jūtama no Dānijas un Zviedrijas kompāniju puses, kas šeit jau paplašina esošās, pirms vairākiem gadiem izveidotās rūpnīcas.

LIAA pārstāvji pārliecināti, ka skandināviem pievilcīgs šķiet vietējā darbaspēka strādāšanas ātrums.

"Godīgi sakot, esam gatavi skriet divreiz ātrāk nekā viņi paši. Mēs nākam ar risinājumiem, kas Zviedrijā prasītu trīs mēnešus, bet Latvijā tas top nedēļas laikā," sacīja LIAA pārstāvniecības vadītājs Zviedrijā Gints Jerums.

Savukārt piesaistīt investorus, piemēram, no Vācijas esot grūtāk, jo tur uzņēmēju vidū informācija par Latvijas un Liepājas piedāvātajām iespējām vēl neesot tik plaša. Turklāt investīciju piesaistes jomā valdot sīva konkurence.

"Uzrunāju daudzus, bet interesi izrāda maz. Kaimiņvalstis konkurē par katru ienākošo eiro.

Tas nav slikti, tas mūs visus padara dinamiskus, ātrus un augt spējīgus," teica LIAA pārstāvniecības vadītājs Vācijā Kaspars Rožkalns.

“Katru nedēļu nāk pa vienam investoram, kas meklē telpas, zemi, vietu, bet realizējas tikai 2 -4 projekti, kā kuro gadu," atzina Liepājas SEZ pārstāvis Gatis Ginters. Viņaprāt tas  ir labs rādītājs reģionālai pilsētai. "Mēs neesam Rīga. Mums ir sava pieeja. Latvijā esam viena no konkurētspējīgākajām pilsētām."

Novērots, ka ārvalstu investorus interesē ne tikai plānotajai ražotnei piedāvātā vieta, bet arī, piemēram, dzīvokļu pieejamība no ārzemēm atbraukušajiem vadošajiem darbiniekiem un viņu ģimenēm, vietu esamība skolās un bērnudārzos, kā arī citi faktori, kas vairākām Latvijas pilsētām šobrīd var būt šķērslis ārvalstu investoru piesaistē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti