LIAA: Ne visas «Ideju kausa» biznesa idejas ir dzīvotspējīgas, bet tendence – pozitīva

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

39% Latvijas iedzīvotāju ir nerealizēta biznesa ideja un 31% vēlas dibināt savu uzņēmumu, tā liecina Latvijas investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) veiktās aptaujas dati. Nolūkā mudināt domāt skaļi un neturēt ideju tikai savā prātā, bet realizēt to, LIAA 13. gadu organizē konkursu "Ideju kauss". LIAA atzina, ka biznesa ideju attīstība pēdējos gados bijusi nozīmīga.

LIAA: Ne visas «Ideju kausa» biznesa idejas ir dzīvotspējīgas, bet tendence – pozitīva
00:00 / 03:38
Lejuplādēt

LIAA organizētais konkurss "Ideju kauss" notiek 13. gadu un ik gadus tajā piedalās aptuveni 200 jaunie uzņēmēji, kuri vēlas spert soļus uzņēmējdarbības pasaulē un plašākam pulkam parādīt savu biznesa ideju. LIAA Tehnoloģiju departamenta direktore Lauma Muižniece stāstīja, ka ne visas biznesa idejas pēc konkursa izskaņas ir dzīvotspējīgas, bet tendence ir pozitīva.

"Redzam pēc pēdējo gadu laureātiem, cik strauji šīs idejas attīstās, un redzam, ka attīstība ir bijusi nozīmīga.

Tam palīdz gan konkursa laikā gūtās zināšanas, gan arī naudas balvas. Redzam, ka iepriekšējo gadu laureāti startē starptautiskos konkursos, kā arī piedalās LIAA inkubatorā un turpina savas idejas pilnveidot," teica LIAA pārstāve.

Pērn konkursā uzvaras laurus plūca uzņēmums SIA "BioLana", kas no aitu vilnas ražo mēslojumu augiem. Uzņēmuma dibinātājs Aleksandrs Safonovs stāstīja, ka uzvara konkursā bija nozīmīga, tomēr, lai virzītu produktu tirgū, nākas saskarties ar vairākiem birokrātiskiem šķēršļiem.

"Vēl joprojām kārtojam formalitātes saistībā ar produkta legālo tirdzniecību, jo produkts ir nedaudz pamainījies attiecībā pret to, ko mēs sākumā vēlējāmies pārdot. Tas viss jāsertificē un jāsaņem atļaujas gan no Pārtikas veterinārā dienesta, gan no Valsts augu aizsardzības dienesta. Patiesībā birokrātisks un garš, tāls ceļš. Neteikšu arī, ka lēts. Skaidrs, ka brīdī, kad saskaries ar situāciju, kurā atsities kā zirnis pret sienu, nolaižas rokas.

Tomēr doma par to, ka esmu uzvarējis "Idejas kausu" dod spēku virzīties uz priekšu gan toreiz, kad vinnēju konkursu, gan tagad," atzina Safonovs.

Eva Freidenfelde "Ideju kausā" piedalījās pirms diviem gadiem. Viņa vēlējās ražot periodisku izdevumu, mācību materiālu "Mikrons" bērniem ar dažādām redzes īpatnībām. Freidenfelde atzina, ka pa šo laiku sākotnējā ideja ir nedaudz mainījusies un nu top galda spēle. Produkts tirgū vēl nav spēris savus pirmos soļus.

"Mēs esam uztaisījuši prototipu, kuru es vēlos vēl testēt. Pandēmija ļoti nobremzēja produkta izstrādi un mēs to pabeidzām tikai šogad prototipu veidot. Man tā bija pirmā pieredze piedalīties šāda veida konkursā un pieredze bija neatsverama. Es saskatīju sevi tādas kompetences, kuras es neieraudzītu, ja nebūtu piedalījusies," stāstīja Freidenfelde.

Savukārt Zane Siliņa, kura bija 2019. gada fināliste, no biznesa idejas attīstīšanas ir atteikusies. Viņa konkursā kopā ar kolēģi piedalījās ar ideju "Maru", kas ir daudzkārtlietojamās sejas ādas kopšanas plāksnītes no auduma ar iestrādātu dzintara diegu.

"Produkts modificējās kosmētikā ar dzintara putekļiem. Mēs iegājām vēl dziļāk zinātnē, kas saistās ar kvanta fiziku un tādām lietām. Es atkāpos no šīs biznesa idejas tālākās izstrādes, jo man bija citas intereses. Mana kolēģe palika attīstīt šo ideju jau vairāk zinātniskā līmenī," teica Siliņa.

Domāt skaļi un pārbaudīt savas biznesa idejas dzīvotspēju var ikviens. Dalību "Ideju kausā" var pieteikt no ceturtdienas, 5. augusta, līdz 5. septembrim.

Uzrunātie eksperti, biznesa konsultanti atzina, ka konkursi, kas mudina jaunos uzņēmējus attīstīt biznesa idejas, ir pozitīvi vērtējami. Tā ir kā smilšu kaste, kurā pirmo reizi ideju parādīt plašākam pulkam un pēc tam jau attīstīt un pilnveidot to.

Biznesa konsultants Mārtiņš Vecvanags
00:00 / 01:00
Lejuplādēt

Biznesa konsultants Mārtiņš Vecvanags uzsvēra, ka konkurss ir iespēja pārbaudīt ideju un nonākt līdz reālai iecerei, nevis sēdēt mājās un domāt par ideju.

Biznesa konsultants Edgars Untāls
00:00 / 01:01
Lejuplādēt

Arī biznesa konsultants Edgars Untāls uzsvēra, ka katrs atbalsts cilvēkam, kurš atvēris durvis uz biznesa pasauli ir vērtīgs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti