LIAA biznesa programmās atbalstu šobrīd saņem 415 biznesa idejas un jaunie uzņēmumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Biznesa programmās atbalstu šobrīd saņem 415 biznesa idejas un jaunie uzņēmumi, informē Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā (LIAA). Pavasara uzņemšanā saņemts rekordliels pieteikumu skaits. Turklāt šogad pirmo reizi pirmsinkubācijas un inkubācijas programmās aicināti piedalīties arī diasporas pārstāvji – šobrīd programmās savas idejas un uzņēmumus attīsta 74 dalībnieki.

LIAA biznesa programmās atbalstu šobrīd saņem 415 biznesa idejas un jaunie uzņēmumi
00:00 / 03:31
Lejuplādēt

Šajā pavasarī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras pirmsinkubācijas un inkubācijas programmām pieteicies rekordliels jauno uzņēmēju skaits – 863. No tiem atlasītas 415 labākās biznesa idejas un jaunie uzņēmumi, kas saņems atbalstu un palīdzību savas idejas vai uzņēmuma attīstīšanā.

Lielākā daļa šogad programmā uzņemto uzņēmumu saistīti ar apstrādes rūpniecību.

LIAA Biznesa inkubatoru departamenta direktore Laura Očagova pastāstīja, ka pieprasījums pēc šādas atbalsta programmas pieaug arī augsto tehnoloģiju jomās. “Uzņēmēji skatās tās nišas vai nozares, kur ir augošs pieprasījums, piemēram, pēc dažādiem izejmateriāliem vai produktiem, kas ir ražoti no dabīgiem materiāliem gan saistībā ar vienreizlietojamiem traukiem, gan saistībā ar vides aizsardzību, piemēram, saules paneļu ražošana vai mākslīgo ādu ražošana no augu šķiedrām. Tāpat arī ļoti daudz pieteikto ideju ir saistītas ar “online” platformām, kas sniedz dažādus pakalpojumus,” pastāstīja Očagova.

Šogad pirmo reizi programmām aicināja pieteikties arī Latvijas diasporas pārstāvjus. Očagova skaidro, ka interese bijusi liela – saņemti 79 pieteikumi no 25 valstīm, tostarp Kanādas, Šveices, Taivānas, Mozambikas un Francijas.

Francijā jau teju desmit gadus dzīvo arī Jānis Baltiņš, kurš šogad uzņemts pirmsinkubācijas programmā. Ideja ir radīt komunikācijas platformu cilvēkiem ar ierobežotām tehnoloģiju zināšanām.

“Intervijās ar cilvēkiem, ar potenciālo klientu loku mēs konstatējām, ka vecāka gada gājuma cilvēkiem ir diezgan lielas problēmas izmantot visas tās priekšrocības, kuras planšetdatori vai viedtālruņi var sniegt. Tādēļ mēs nolēmām radīt platformu videokomunikācijai starp cilvēkiem, kura būtu maksimāli vienkāršota, lai cilvēki ar vājāku redzi, vājākām taktilām sajūtām, vājāku dzirdi varētu vieglāk komunicēt,” skaidroja Baltiņš.

Ideja radusies, dzīvojot svešumā, kad Jānim bieži nācās komunicēt ar saviem vecākiem vai citiem vecāka gada gājuma cilvēkiem. Ar parastu telefonzvanu bijis par maz, taču videozvans ne visiem ir pa spēkam.

Šogad savu biznesu attīstīt nolēmis arī Artis Birziņš, kurš šobrīd dzīvo Japānā, Tokijā. Ikdienā Artis strādā augsto tehnoloģiju uzņēmumā, darbs saistīts ar mākslīgo intelektu, paralēli pasniedz lekcijas augstskolā.

“Pirms vairākiem gadiem mācījos aplikāciju programmēšanu. Uztaisīju tādu programmu, kur varēja mācīties valodas – japāņu, angļu, latviešu, lietuviešu utml. Tad es ieliku “Apple” lietotņu veikalā. Un tad es gandrīz vai aizmirsu par to. Pēc kāda laika es paskatījos programmētāja kontā, ka cilvēki no visas pasaules ir novērtējuši un kaut kāda kabatas naudiņa arī sanāca. Tad es sapratu, ka tā ir tāda laba validācija tai idejai,” pastāstīja Birziņš.

Šobrīd pirmsinkubācijas programmā Birziņš apgūst fokusēšanos uz lietotāju, viņa pieredzi.

Kopumā šajā sešu mēnešu programmā pavasarī startēja 331 biznesa ideja un 84 jaunuzņēmumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti