Rīta intervija

Jaunais Rīgas vicemērs Oļegs Burovs par pārmaiņām pašvaldības uzņēmumu pārvaldībā

Rīta intervija

"Jaunās Vienotības" politiķis Arvils Ašeradens par valdības veidošanu

LIAA pārstāvis Guntis Rubīns par "Brexit"

LIAA aicina Latvijas uzņēmējus gatavoties «sliktākajam scenārijam» pēc «Brexit»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Tā kā pašlaik Lielbritānijas un Eiropas Savienības (ES) līguma par "Brexit" vēl nav un tas līdz "Brexit" nākamā gada marta beigās var arī nebūt, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) aicinājusi Latvijas uzņēmumus gatavoties "sliktākajam scenārijam", to intervijā Latvijas Radio atzina LIAA pārstāvniecības Lielbritānijā vadītājs Guntis Rubīns.

Pēc viņa teiktā, pašlaik nav skaidrs, kā Lielbritānija pametīs ES, jo "Brexit" līguma arvien nav un tas arī varētu nebūt līdz nākamā gada marta beigām, kad Lielbritānija plāno pamest ES.

Par to LIAA pirmdien seminārā brīdinājusi Latvijas uzņēmumus, kas pārdod savas preces un pakalpojumus Lielbritānijā. Uzņēmēji aicināti gatavoties sliktākajam scenārijam ar cerību, ka "Brexit" vienošanās tomēr būs.

Sliktākā scenārija gadījumā uzņēmēji var saskarties ar valūtas kursa svārstībām, rindām uz robežas, Lielbritānijā strādājošo uzņēmumu bankrotiem.

Tāpēc Latvijas uzņēmumi aicināti būt uzmanīgiem ar preču piegādēm pēc "Brexit". Būtu vēlams nogaidīt un saistībā ar lielo neskaidrību pēc Lielbritānijas izstāšanās no ES  kādu laiku izvairīties no preču sūtīšanas.

Tiem Latvijas iedzīvotājiem, kas šobrīd uzturas un strādā Lielbritānijā, visticamāk, nekas nemainīsies, bet dažādi ierobežojumi un apgrūtinājumi var skart tos, kas domā doties uz Lielbritāniju strādāt pēc "Brexit".

Visvairāk "Brexit" varētu ietekmēt autoindustriju – detaļu piegādātājus, arī farmācijas nozari, bet ķēdes reakcija var skart daudzus vairākās nozarēs, lēsa Rubīns.

Rubīns gan norādīja, ka "Brexit" daudziem arī pavērs jaunas iespējas. 

KONTEKSTS:

Balsojums par "Brexit" vienošanās Lielbritānijā notiks janvāra vidū, taču šķelšanās par to, vai atbalstīt vienošanos, joprojām ir liela. Britu valdība tādēļ spriež par pastiprinātu gatavošanos "Brexit" bez vienošanās. Pieņemts arī imigrācijas plāns pēc "Brexit".

Eiropas Savienība apstiprinājusi rezerves plānu gadījumam, ja Lielbritānija pametīs Eiropas Savienību bez vienošanās panākšanas par turpmākajām attiecībām ar 27 valstu bloku. Plānā izklāstītas iespējamās darbības vairākos svarīgos sektoros, tostarp transporta un finanšu sfērā.

Tikai pēc balsojuma Lielbritānijas parlamentā var sākties "Brexit" līguma ratifikācija dalībvalstīs un notikt arī balsojums Eiropas Parlamentā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti