Levits rosina grāmatniecībai un drukātajiem medijiem piemērot PVN 5% likmi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Valsts prezidents Egils Levits nosūtījis vēstuli valdības pārstāvjiem uzsverot atbalsta nepieciešamību latviešu oriģinālliteratūras un drukāto mediju pieejamībai, tostarp mudinot piemērot samazināto pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi 5% apmērā, informēja prezidenta kancelejā.

Pašlaik mācību literatūrai un oriģinālliteratūrai, kā arī laikrakstiem, žurnāliem un citiem periodiskiem izdevumiem noteikta samazinātā PVN likme 12% apmērā. Savukārt Valsts prezidents to uzskata par nepietiekamu atbalstu un vēstulē aicina Ministru kabinetu sadarbībā ar grāmatniecības un preses izdevēju nozares pārstāvjiem izvērtēt iespēju noteikt 5 % likmi iespieddarba un elektroniska izdevuma formā izdotai mācību literatūras un oriģinālliteratūras piegādei, kā arī iespieddarba un elektroniska izdevuma formā izdotu avīžu, žurnālu, biļetenu un citu periodisko izdevumu piegādei un to abonentmaksai.

“Latviešu oriģinālliteratūra un grāmatniecība ir viens no svarīgiem latviešu valodas ilgtspējas pamatelementiem. Savukārt kvalitatīvi mediji nodrošina demokrātisko diskursu publiskajā telpā,” paziņojumā medijiem citēts Levits.

Valsts prezidents arī uzsver elektronisko un drukāto masu informācijas līdzekļu būtisko darbu Latvijas demokrātiskā diskursa telpas funkcionēšanas nodrošināšanā, taču piebilst: “Tāpat kā citās pasaules valstīs, arī Latvijā to ilgtspēja var tikt apdraudēta ekonomisko faktoru dēļ.

Elektroniskie un drukātie masu informācijas līdzekļi Latvijā nevar pastāvēt tikai uz komerciālās bāzes, bez atbalsta mehānismiem no valsts puses.

Šī problēma ir īpaši aktuāla reģionālajā tirgū, kur pieprasījums pēc drukātajiem masu informācijas līdzekļiem ir proporcionāli lielāks, taču to piegādes izmaksas ir augstākas.”

Vēstuli Levits adresējis Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam ("Jaunā Vienotība"), finanšu ministram Jānim Reiram ("Jaunā Vienotība") un kultūras ministram Naurim Puntulim (Nacionālā apvienība).

PVN samazināšana būtu īstenojama jau no šā gada vidus, uzskata Latvijas Preses izdevumu asociācijas izpilddirektors Guntars Līcis. Viņš uzsver, ka no tā iegūtu gan izdevēji, gan lasītāji.

Guntars Līcis: Par samazināto PVN medijiem
00:00 / 00:44
Lejuplādēt

“Mēs esam runājuši ar Levita kungu un esam runājuši Ministru kabinetā, kas iegūtu no PVN samazināšana mūsu nozarē. Skaidrs, ka tas ir lasītājs, kuram būtiska informācija, un atļaušos tos saukt par konvenciālajiem medijiem - radio, televīzija un drukātie mediji - izplata pamatā pārbaudītu un uzticamu informāciju. Ir jāatjauno pazeminātais PVN pirms-dižķibeles līmenī. Ja to pazeminās līdz 5%, tā būs darbība pareizā virzienā,” sacīja Līcis.

Finanšu ministrija (FM) vērtēs šo priekšlikumu, bet šāda lēmuma negatīvā fiskālā ietekme uz budžetu aplēsta 5,3 miljonu eiro apmērā, ziņoja aģentūra LETA.

KONTEKSTS:

Covid-19 uzliesmojuma dēļ Latvijā  izsludināta ārkārtējā situācija un noteikti stingri ierobežojumi, tostarp tirdzniecības vietu darbam klātienē.  

Ierobežojumi skāruši  grāmatizdevējus un tirgotājus, kuri neslēpj, ka valdības īstenotā Covid-19 apkarošanas politika viņus izputina. Latvijas lielākā grāmatu izdevniecība “Zvaigzne ABC” iesniegusi sūdzību Satversmes tiesā saistībā ar aizliegumu klātienē tirgot grāmatas. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti