1:1

Egils Levits par skandāliem būvniecībā

1:1

Egils Levits par Latvijas augstskolām

Egils Levits par atkritumu apsaimniekošanas monopolu Rīgā

Levits neslēdz līgumu ar «Tīrīga» un gaida KP lēmumu par atkritumu izvešanas monopolu Rīgā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Lai gan uzņēmums “Tīrīga”, kuram Rīgas dome uz 20 gadiem uzticējusi atkritumu apsaimniekošanu pilsētā, aicina iedzīvotājus nekavēties ar līguma noslēgšanu, Valsts prezidents Egils Levits savā īpašumā šo līgumu vēl nav noslēdzis un gaida Konkurences padomes lēmumu.

Intervijā LTV raidījumā “Viens pret vienu” Levits atklāja, ka viņš vēl nav noslēdzis līgumu ar “Tīrīgu”, skaidrojot, ka monopols nav nekas labs. Viņaprāt, atkritumu apsaimniekošanā jāmēģina saglabāt zināmu konkurenci rīdzinieku interesēs.

Levits norādīja, ka septembra vidū gaidāms Konkurences padomes lēmums par to, vai iecerētais monopols atkritumu apsaimniekošanā ir vai nav likumīgs. Un viņš gaida šo lēmumu.

Ja Konkurences padome lems, ka tas ir nelikumīgs, tad monopola galvaspilsētā nebūs, sacīja Levits. “Ja lems, ka tas ir likumīgs, tad, protams, jautājums, vai tas ir arī politiski un ekonomiski attaisnots.

Tur tad ir jāizmanto politiskie līdzekļi un jāskatās, vai ir iespējams atkritumu jautājumu risināt kaut kā citādāk – bez monopola,” sacīja prezidents.

KONTEKSTS:

Līdz šim rīdzinieku atkritumus apsaimniekoja četras dažādas kompānijas par dažādiem tarifiem. Rīgas dome lēmusi uz nākamajiem 20 gadiem visu atkritumu apsaimniekošanu uzticēt vienam operatoram – vairāku uzņēmumu izveidotajai akciju sabiedrībai “Tīrīga”. Taču konstatēts, ka jaunais piedāvājums ir vismaz par 40% dārgāks. Uzņēmējs skaidro, ka jaunas mašīnas un šķirošanas vietas prasa milzīgus ieguldījumus.

Konkurences padome (KP) līdz šim vairākkārt ir norādījusi, ka tik lielā tirgū kā Rīga monopols uz 20 gadiem var lielā mērā iznīcināt konkurenci, tādējādi cenu politiku diktēs viens uzņēmējs. Tāpēc jūlijā KP ierosināja pārkāpuma lietu par dominējoša stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un vēlas iesaldēt līguma pārslēgšanas procesu ar pagaidu noregulējumu. Savukārt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija secināja, ka Rīgas domes iecere noslēgt jaunu līgumu par atkritumu apsaimniekošanu uz 20 gadiem nav pretrunā ar normatīvajiem aktiem.

Rīgas dome iepriekš norādīja, ka rīdziniekiem līgumi par atkritumu apsaimniekošanu jāpārslēdz līdz šā gada 15. septembrim. Taču vairāku Rīgas apkaimju iedzīvotāji, būdami nemierā ar pakalpojuma sadārdzinājumu un radīto monopola situāciju, neslēdz līgumus ar "Tīrīga".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti