Lēto braucienu dēļ jauniešu vidū iecienītais «Taxify» drīzumā dubultos cenu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijā jau gadu iespējams izsaukt taksometru ar mobilās lietotnes palīdzību, nospiežot dažus klikšķus telefonā. „Taxify” pašlaik ir vienīgā mobilā lietotne viedtālruņos, ar kuru iedzīvotāji var izsaukt sev tuvāko taksometru. Šos pakalpojumus esot iecienījuši gados jauni cilvēki, turklāt pakalpojuma cena ir krietni zemāka nekā citiem taksometriem. Citi taksometru pakalpojumu piedāvātāji atzīst, ka mobilā lietotne pasažierus pārvilina pie sevis, citi viņus par konkurentiem neuzskata, bet vēl citi ir neizpratnē, kā pakalpojumu cena var būt tik zema. Tiesa, arī „Taxify” cena drīzumā tiks dubultota.

Uldis Ķemers ir viens no tiem simt tūkstošiem cilvēku, kas taksometru izsaukšanas lietotni ir lejuplādējis savā telefonā un ikdienā to arī izmanto. Kā stāsta jaunais puisis, pakalpojums esot gana ērts un to izmanto arī citi vienaudži: "Man īstenībā diezgan daudz draugu ir Tallinā, Igaunijā. Un tas bija ļoti, ļoti populārs Igaunijā, tad tas pamazām sāka aiziet arī Latvijā. Tas man šķiet ļoti ērti tādā ziņā, ka, ja man vajag, es varu nospiest to klikšķi telefonā un taksis pie tevis atbrauc."

Lietotne "Taxify" Latvijā ir pieejama jau gadu, bet aktīvi klientus piesaista vien pēdējā pusgadā, stāsta tās pārstāvis Juris Krūmiņš. Ideja par taksometru piedāvāšanu šādā veidā radusies kaimiņiem igauņiem, un pašlaik "Taxify" darbojas jau septiņās Eiropas valstīs. "Mēs ņemam tikai licenzētus taksometru vadītājus, mēs slēdzam līgumus ar uzņēmumiem. Ja nevar noslēgt līgumu, tad mēs vadītājus reģistrējam uz ielas, bet viņiem arī ir jāuzrāda sava licence, tiesības un mašīnas reģistrācijas dokumenti," stāsta Krūmiņš.

Latvijā kopumā ir vairāki desmiti taksometra pakalpojumu piedāvātāji, no tiem daudzas firmas savstarpēji konkurē arī Rīgā. Piemēram, „Rīga Taxi” 2,10 eiro jāmaksā vien par iekāpšanu, ja neesi pastāvīgais klients, vēl 70 eiro centi jāmaksā par katru nobraukto kilometru un 14 centi par katru mašīnā pavadīto minūti. Līdzīgi kā citas firmas arī „Rīga Taxi” piedāvā īpašas atlaižu kartes, lai klientus noturētu pie sevis.

Uzņēmuma vadība gan šonedēļ neesot sazvanāma, tāpēc radio izdevās vien aprunāties ar firmas administratori Mairu Gugāni, kas atzīst, ka "Taxify" lētās cenas konkurē ar šo firmu, tomēr „Rīga Taxi” paši par iespēju samazināt tarifu cenas domājuši neesot. "Protams, ka tas mūs uztrauc, ka viņi ir pārāk lēti, protams! Nu visi tie, kas ir lētāki par mums, ir konkurenti un atņem mums pasažierus, loģiski," saka Gugāne.

"Mēs par viņiem zinām, jā. Teikšu godīgi, kaut kā man šķiet, ka varbūt mūsu sabiedrība vēl īsti tam nav gatava. Tagad jau "Taxify" mūsu tirgū jau ir gadu, bet es saprotu, ka viņiem tā īsti neveicas," saka firmas „Lady Taxi” mārketinga speciāliste Linda Truksne. SIA „Lady Taxi” neesot novērojuši, ka līdz ar "Taxify" pakalpojuma ienākšanu tirgū viņu klientu skaits būtu samazinājies.

Turklāt Truksne arī atzīmē, ka Latvijā lietotne neesot tik populāra kā ārvalstīs. Cilvēkiem joprojām esot svarīga uzticēšanās jau pārbaudītai kompānijai. "Mūsu sabiedrība vairāk ir pieradusi tomēr runāt aci pret aci ar dispečeri un izvēlēties to kompāniju, kas tomēr ir uzticama. Tai "Taxify" programmā, nu, tur jau netiek īsti pārstāvētas firmas, tur jau vairāk šoferis pats par sevi. Un tad tur nav īsti uzticība, kāds viņš būs, kāda būs tā mašīna, vai tā būs tīra vai piesmēķēta," saka Truksne.

Zemā cena, kādu piedāvā "Taxify", proti, 69 eiro centi par iekāpšanu, 19 par katru nobraukto kilometru un vēl 12 centi par katru mašīnā pavadīto minūti, esot tik zema, ka pēc uzņēmuma „DZ taxi serviss” direktora Andra Auziņa domām, "Taxify" piedāvātājiem pašiem par braucieniem jāpiemaksā: "19 centi - tātad tur slēpjas kaut kas absolūti cits, jo jebkuru transporta līdzekli izmantojot, 19 centi uz kilometru, nu, tad ir jāpiemaksā. Ir jāizveido vēl kaut kāds uzņēmums, kurš pelnītu naudu, lai varētu eksistēt šāds uzņēmums, kas vestu par 19 centiem. Tātad tur ir kaut kādi apakšā akmeņi noteikti."

Nopelnīt, tik lēti pārvadājot, tiešām neesot iespējams, atzīst arī "Taxify" pārstāvis, un šoferiem algās uzņēmums piemaksā pats.

Tiesa, tas tā nebūšot ilgtermiņā, un, iespējams, ka jau maijā tarifa cena tiks paaugstināta līdz 36 centiem par kilometru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti