Lēš cenu kāpumu pārtikai; risinājumu redz PVN samazināšanā svaigiem produktiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pārtikas produktiem gaidāms straujš cenu pieaugums, aplēsts Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centrā, kura vadītāja Ingūna Gulbe Latvijas Radio kā risinājumu atzinīgi vērtēja iniciatīvu par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšanu svaigiem pārtikas produktiem.

Intervija ar Ingūnu Gulbi par pārtikas cenām
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Gada otrajā ceturksnī būtiski pieaugušas augļu un dārzeņu cenas, fiksējis Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centrs. Tā vadītāja Ingūna Gulbe atzina, ka tas nav bijis pārsteigums.

Pasaulē ir ļoti pieaugušas eļļas un cukura cenas, degvielas un pārvadājumu cenas. Tāpat Latvijā paziņots par elektrības un gāzes cenu pieaugumu.

Tāpēc būtiski, bet pakāpeniski – pat ar divciparu skaitli – palielināsies arī pārtikas produktu cenas, prognozēja Gulbe.

Viņa norādīja, ka visvairāk to izjutīs iedzīvotāji ar zemiem ienākumiem. “Daļai iedzīvotāju, kam ienākumi ir lieli un kas pārtikai tērē salīdzinoši mazu daļu no ienākumiem, pat nepamanīs [cenu pieaugumu]. Bet daļai tas varētu būt diezgan nepatīkams,” sacīja Gulbe.

Komentējot iniciatīvu par PVN likmes samazināšanu līdz 5% svaigiem pārtikas produktiem, Gulbe pauda atbalstu tam. Tas būtu svarīgi gan nozarei no biznesa viedokļa, gan iedzīvotājiem tas būtu atspaids. “Tieši nabadzīgākā iedzīvotāju daļa ir tā, kas lielāku ienākumu daļu atdod pārtikai. Viņiem tas būtu atspaids, sevišķi tagad, kad prognozē cenu kāpumu.

Tad iedzīvotāji neizjustu tik lielu cenu kāpumu, ja PVN tiktu samazināts,” sacīja Gulbe.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti