Lēš 47% sarukumu autoratlīdzību apmērā par mūzikas publisku izmantošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Mūzikas industrijas ierakstu nozare negatīvi tiks ietekmēta ne tikai šajā, bet arī nākamajā gadā, prognozē Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības izpilddirektore Liena Grīna.

Viņa skaidroja, ka tas saistīts ar Covid-19 pandēmijas laikā ieviestiem ierobežojumiem, proti, praktiski nenotiek koncerti, kā arī dažādu ierobežojumu dēļ ietekmēta vairāku komersantu darbība.

Piemēram, ja ēdināšanas vieta nestrādā un tajā neskan mūzika, tad netiek izrakstīts arī rēķins par mūzikas publisku izmantošanu. Tas nozīmē, ka mūzikas autoriem un izpildītājiem ievērojami sarūk ienākumi no autoratlīdzībām.

Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības izpilddirektore Liena Grīna
00:00 / 00:57
Lejuplādēt

“Mums Latvijā šobrīd ir tāds modelētais kritums, jo mēs nezinām, kas vēl var notikt tuvākajā laikā. Neviens to nezina. Bet noteikti uz šodienu mēs redzam, ka tie būs 47% no tā apjoma, ko mēs katru gadu varam saņemt par mūzikas ierakstu publisku izmantošanu. Skatoties arī Eiropas valstu līmenī, tad tas tiek plānots jau ap 57%,” zināja stāstīt Grīna.

Viņa arī norādīja, ka autoratlīdzības saistībā ar straumēšanas servisiem šo robu neaizpilda: “Kā zināms, mūziķim ir tiesības un pienākums saņemt atlīdzību par katru viņa darba izmantošanas reizi un veidu. Ja mums vairāki šie izmantošanas veidi šobrīd nenotiek, tad loģiski, ka tā atlīdzība, ko saņem no straumēšanas servisiem, ir salīdzinoši mazākā daļa, ko vispār šis mūziķi var saņemt autoratlīdzībās. Vai būtu jāsaka, ka straumēšanas servisi šobrīd mūziķa stāvokli finansiālā ziņā maina, es teiktu – nē.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti