Lēmumu par «Z-torņu» nodošanu ekspluatācijā pieņems pēc Ziemassvētkiem; attīstītājs neapmierināts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Rīgas pilsētas būvvalde lēmuma pieņemšanu par "Z-torņu" ("Z-Towers") nodošanu ekspluatācijai ir pagarinājusi par teju trim nedēļām, lai gan tas bija jāizlemj 5. decembrī. Objekta attīstītājs uzskata, ka būvvaldes lēmums nav pamatots.

Rīgas būvvaldes pārstāvis Edgars Butāns
00:00 / 00:56
Lejuplādēt

Būvvaldes pārstāvis Edgars Butāns skaidroja, ka lēmumam ir vairāki iemesli. Pirmkārt, nekustamā īpašuma attīstītājs "Towers Construction Management" 20. novembrī papildus iesniedzis vēl virkni dokumentu, kas jāizvērtē. 

Līdz šim arī skaidrojumus neesot sniedzis "Rīgas ūdens" un Būvniecības valsts kontroles birojs.

Vēl būvvaldē uzskata, ka jautājumi gan par būvapjomu, gan inženierkomunikācijām jāskata kompleksi, neatrauti vienu no otra. Tā kā termiņš inženierkomunikāciju pieņemšanai ekspluatācijā ir 27. decembris, pieņemts lēmums pagarināt termiņu arī būvapjoma izvērtēšanai.

"Z-torņu" attīstītājs piektdien sarīkoja preses konferenci, kurā pauda neapmierinātību ar lēmuma atlikšanu.

"Z-torņu" pārstāvis, advokāts Juris Dzelme uzskata, ka lēmuma pamatojums nav pietiekams. "Mēs saskaramies ar klaju likumu ignoranci. Lēmuma motivācija neiztur kritiku. Tas esot pamatots ar nepieciešamību noskaidrot atkārtotu - nu jau trešo - SIA "Rīgas ūdens" viedokli par viņu pašu jau augustā izsniegto atzinumu, kā arī pārvērtēt būveksperta A. Dzirkaļa veikto ekspertīzi. Nav saprotams, kādēļ Rīgas pilsētas būvvalde šādu viedokļa noskaidrošanu ir uzsākusi tikai tagad, decembrī, lai gan attiecīgie dokumenti būvvaldes rīcībā ir jau kopš vasaras. Jebkura amatpersonas nelikumīga rīcība tiks pārsūdzēta, tostarp arī šis lēmums," norādīja Dzelme.

Advokāts Juris Dzelme: Būvvaldes rīcība tiks pārsūdzēta
00:00 / 00:53
Lejuplādēt

Advokāts arī norādīja, ka tiks apsvērta iespēja investīciju aizsardzībai vērsties starptautiskās tiesu institūcijās.

Inženieru biroja "CMB" valdes priekšsēdētājs Artis Dzirkalis, kura vadītais uzņēmums veica ēkas ekspertīzi, paziņojumā presei uzsvēra, ka "abas "Z-torņu" ēkas ir drošas, bet to nodošanas - pieņemšanas procesā normatīvajos aktos neparedzētu un nevajadzīgu procedūru un šķēršļu radīšana nozares speciālistiem reizēm liek neizpratnē saķert galvu, raisot minējumus, vai visa notiekošā cēloņi vispār ir saistīti ar būvniecību un vai gadījumā nav meklējami pavisam citur".

""CMB" ir viens no Latvijā vadošajiem inženieru birojiem ar 14 gadu pieredzi daudznozaru inženiertehnisko pakalpojumu sniegšanā, un mēs atbildam par savu ekspertīžu rezultātu pamatotību. Pēdējo četru gadu laikā vien esam veikuši aptuveni 60 visdažādāko būvju ekspertīzi, un pasūtītāji bijuši gan valsts, gan pašvaldības, gan privātīpašnieki. Mēs esam veikuši "Z-Towers" ekspertīzi ar 200% pārliecību, un esam gatavi apliecināt savas ekspertīzes patiesumu un neietekmējamību," norādīja Dzirkalis.

Vēl "Z-torņu" pārstāvji norādīja, ka saņēmuši vēstuli no Ekonomikas ministrijas, kas uzrauga būvniecības procesus valstī, kurā tā pauž atbalstu par iesniegtās dokumentācijas pietiekamību un norāda, ka faktiski no iesniegtajiem dokumentiem Rīgas pilsētas būvvaldei būtu jāgūst pārliecība, ka ir izpildītas normatīvo aktu prasības.

KONTEKSTS:

Būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs pagājušajā mēnesī cēla trauksmi, ka tiek izdarīts politisks spiediens, darbiniekiem liek pienākumus veikt pavirši un pieņemt ekspluatācijā miljonāram Jurijam Šefleram piederošos debesskrāpjus "Z-torņi" Pārdaugavā, Rīgā.

Rīgas pilsētas būvvalde konstatējusi vairākas nepilnības, kas liedz būvobjektu "Z-torņi" pieņemt ekspluatācijā.

  1. Projekta attīstītāja nolīgtā ekspertīze esot nepilnīga, un būvvaldei nav iespējams pārliecināties par nesošo konstrukciju kvalitāti un ēkas drošību.
  2. Projekta attīstītājiem nav izdevies noskaidrot ēkas pagrabstāvu applūšanas cēloņus.
  3. Sadzīves  kanalizācija uzbūvēta ar trūkumiem un nespētu funkcionēt, ja visi dzīvokļi un biroji būtu apdzīvoti.
  4. Būvniecības procesā sabojāts un joprojām nav salabots Rīgas pilsētas lietusūdens kanalizācijas kolektors zem Daugavgrīvas ielas.

Galvaspilsētas mērs Oļegs Burovs ("Gods kalpot Rīgai"), kurš tiek nosaukts par spiediena izdarītāju, apgalvo, ka būvvalde esot pārāk birokrātiska.

Un "Towers Construction Management" vērsies Valsts policijā, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā un valdībā ar sūdzībām par to, ka Rīgas būvvalde apzināti kavē nodošanu ekspluatācijā.

Daudzfunkcionālo kompleksu "Z-Towers" veido divi 30 stāvu augsti apļveida torņi (123 un 117 m), kuri ir savienoti ar pamatā esošo "podiumu". Torņos atradīsies dzīvojamie apartamenti un A klases biroju telpas, kā arī būs pieejama četru līmeņu apakšzemes stāvvieta, fitnesa un SPA zona.

"Towers Construction Management" pieder ar starptautisko kompāniju "SPI Group" saistītiem uzņēmumiem, bet "SPI Group" īpašnieks ir par Krievijas degvīna oligarhu dēvētais Jurijs Šeflers, kuram pieder arī "Latvijas balzams".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti