Lēmumu par sašķidrinātās gāzes termināli cer pieņemt maijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Lēmumu par to, kur celt sašķidrinātās gāzes termināli, vajadzētu pieņemt maijā, un tas nav noticis šonedēļ, kā iepriekš tika cerēts. Tā trešdien atzina Baltijas valstu ministri, kuri Briselē tikās īpašā sanāksmē ar Eiropas enerģētikas komisāru Ginteru Otingeru.

Visu trīs Baltijas valstu un Somijas ministri, kas atbild par enerģijas lietām, trešdien ieradās Briselē, lai īpaši tiktos ar enerģētikas komisāru Ginteru Otingeru un pārrunātu reģionam svarīgās gāzes tirgus atvēršanas lietas.

Neoficiāla informācija vēstīja, ka ministri šajā tikšanās reizē varētu politiski vienoties par vietu, kur būvēt sašķidrinātās gāzes termināli. Tas būtu Eiropas Savienības atbalstīts projekts, un tā uzdevums būtu radīt lielāku neatkarību no Krievijas tirgus.

Patlaban vietas terminālim piedāvā visas iesaistītās puses, arī Latvija - projektu Rīgā.

Taču neatkarīgu Eiropas ekspertu veikts pētījums liecina, ka ekonomiski visizdevīgāk būtu veidot terminālu Somu jūras līcī, kas nozīmē, ka visreālākās pretendentes uz šo vietu ir Somija un mūsu kaimiņvalsts Igaunija. Somija  projektā ir iesaistījusies nosacīti nesen, skaidrojot to ar valdības ambiciozajiem plāniem zaļajā un atomenerģijā, jo gāzes infrastruktūru varot izmantot arī biogāzei. Taču tiek lēsts, ka Somijas projektu atbalsta Krievija, lai attālinātu Eiropas investīcijas tālāk no Baltijas.

Kā Latvijas Radio atzina ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, kurš sarunās aizvietoja ekonomikas ministru Danielu Pavļutu, visas puses vienojušās, ka joprojām vēlas saņemt izsmeļošāku informāciju par projektiem, lai noteiktu, kurš ir labāks.

Arī Igaunijas ekonomikas ministrs Juhans Parts atzina, ka valstis vēl diskutē. Trešdien sarunas esot bijušas neitrālas. Taču Parts atzina, ja diskusijās ienākusi arī Somija, tad debates kļūst grūtākas. "Kā jūs zināt, ir veikts neatkarīgs pētījums par to, kura vieta reģionā, proti, Baltijā un Somijā, terminālim būtu vislabākā. Ja piedalās arī Somija, tad pētījums saka, ka tas būtu vai nu privāti attīstīts projekts pie Tallinas vai Somija. Protams, tas ir jāatbalsta arī Latvijai un Lietuvai, taču šobrīd nekādas vienošanās nav, un ir pamatīgi jāizdiskutē, lai saprastu, kas ir labāk. Es nesaku, ka Igaunijas piedāvājums ir vislabākais, taču izvērtējumam ir jābūt ļoti caurspīdīgam, un ir jāņem vērā visi komerciālie kritēriji," skaidroja Parts.

Parts arī norādīja, ka vienošanos ir jāpanāk, cik vien ātri iespējams, lai apgūtu Eiropas naudu. Paredzams, ka tas varētu notikt maijā, Eiropas Savienības enerģētikas ministru sanāksmē Briselē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti