Lems, vai paaugstināt biodegvielas piejaukumu dīzelim un samazināt subsīdijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Valdības komiteja pirmdien skatīs Ekonomikas ministrijas priekšlikumus turpmākajam biodegvielas nozares atbalstam. Piedāvāts no nākamā gada no pašreizējiem 5% līdz 7% vasarā palielināt biodegvielas obligāto piejaukumu dīzeļdegvielai. 

Lai veicinātu biodegvielu un biodegvielu un fosilo degvielu ar paaugstinātu biodegvielu saturu patēriņu un sekmētu to, ka šo produktu cenas konkurētspēju rosināts  piemērot samazinātas akcīzes nodokļa likmes biodegvielas un fosilās degvielas maisījumiem, kuros biodegvielas saturs ir vismaz 30%, kā arī biodīzeļdegvielai, kas iegūta no rapšu sēklu eļļas.

Ministrija priekšlikumu paredz arī izvērtēt iespējas konkursos par sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu ieviest nosacījumus par papildu vērtēšanas punktu piešķiršanu, ja sabiedrisko pakalpojumu sniegšanā tiks izmantoti transporta līdzekļi, kuros ir plānots lietot tīru biodegvielu vai fosilo degvielu un biodegvielu sajaukumu, kā arī aicina izvērēt iespējas valsts un pašvaldību iepirkumos par transporta līdzekļu iegādi un nomu ietvert priekšrocības nosacījumus tiem pretendentiem, kas piedāvā transportlīdzekļus, kuros ir atļauta tīru biodegvielu vai fosilo degvielu un biodegvielu sajaukumu izmantošanu.

Vienlaikus prasīts arī atteikties no biodegvielas nozares subsidēšanas, kas praktizēts vēl pirms pāris gadiem, skaidro ministrijas pārstāvis Gatis Ābele.

"Mēs jau to būtu varējuši virzīt no šī gada, bet šīs ķīviņš ar biodegvielas nozari ir novedis tur, ka mēs joprojām neesam tikuši pie lēmuma. Nozare ir mēģinājusi pierādīt, ka ir vajadzīgas papildus tiešās subsīdijas. Tādējādi labas lietas, kā šādi priekšlikumi faktiski ir nobloķēti. Ceram, ka ministru kabinetā izdosies vienoties par saprati, ka mēs saglabātu pietiekami normālu fiskālo efektu, ka tas netiku pārsubsidēts no budžeta līdzekļiem," saka Ābele.

Ekonomikas ministrija jau pērn norādīja, ka biodegvielas ražošanas nozare būtu jāatbalsta ar biodegvielas patēriņu veicinošiem instrumentiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti