Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Viesturu Meikšānu

Rīta Panorāma

Latvijas Republikas Zemessardzes orķestris dāvina koncertu

Intervija ar Ventspils mēru Aivaru Lembergu

Lembergs: Sankciju laikā pret Krieviju Rietumi neatbalsta Latviju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Nosakot sankcijas pret Krieviju, Rietumi nav snieguši pietiekamu atbalstu Latvijai un tās ekonomikai, intervijā LTV programmai „Rīta Panorāma” sacīja Ventspils mērs un viens no ZZS neoficiālajiem līderiem Aivars Lembergs.

Viņš apgalvoja, ka Ventspils osta ik mēnesi kopš sankciju ieviešanas cieš pusmiljonu eiro zaudējumus mēnesī. Tādējādi kopš augusta ostai ir divu miljonu eiro zaudējumi.

Lembergs klāstīja, ka ASV esot solījušas kompensēt šos zaudējumus, taču tas neesot noticis. „Sankcijas pret Krieviju pielieto, sola solidaritātes naudu, bet tad, kad tai ir jābūt, tā ASV un Rietumeiropa parāda pigu,” pikts bija Lembergs.

Viņš arī kritizēja Latvijas ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču („Vienotība”), kurš, viņaprāt, ir pirmajās rindās, kad jāievieš sankcijas pret Krieviju, bet ir pasīvs laikā, kad jāizcīna kompensācijas Latvijai. „Paldies Dievam, [Vācijas kanclere Angela] Merkele ir ar krietni labākām smadzenēm nekā Rinkēvičs,” Lembergs komentēja, viņaprāt, Rinkēviča vēlmi pret Krieviju ieviest jaunas sankcijas.

Ziņots, ka vasarā Krievija no vienas puses un ES, ASV, Austrālija, Japāna un Kanāda no otras puses apmainījās ar virkni sankciju.

Iepriekš, septembra beigās, Eiropas Savienība (ES) bija nolēmusi turpināt pret Krieviju ieviestās sankcijas, jo miera plāns Ukrainas austrumiem netiek pilnībā īstenots dzīvē. Sankcijas varēs pārskatīt tikai tad, ja tiks saņemtas ziņas par reālām izmaiņām reģionā.

Pēc Krimas aneksijas martā ES un ASV ieviesa sankcijas pret augsti stāvošajām Krievijas amatpersonām, kuras saistīja ar Krimas aneksiju. Aprīļa sākumā noteikti finanšu operāciju ierobežojumi vairākiem Krievijas ierēdņiem. Vasaras sākumā, atbildot uz notikumiem Austrumukrainā, kur ukraiņu spēki un prokrieviskie separātisti cīnījās par Donbasa reģioniem, rietumvalstis paplašināja „melno sarakstu”, aizliedzot iebraukšanu un iesaldējot aktīvus vēl vairākām Krievijas amatpersonām.

Jūlijā pēc Malaizijas pasažieru lidmašīnas MH-17 notriekšanas virs Donbasa teritorijas rietumvalstis ieviesa arī sankcijas pret Krievijas finanšu, naftas industrijas un militāras rūpniecības kompānijām. Ieviests arī embargo visiem Krimas produktiem. Augusta sākumā Krievija atbildēja, nosakot embargo pārtikas produktiem no ES valstīm.

Septembra vidū pret Krieviju ir noteiktas jaunas stingrākas sankcijas, liedzot pieeju kapitāla tirgiem, stiprinot sankcijas pret naftas un militāro industriju, paplašinot arī sankcijas pret fiziskajām personām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti