Dienas ziņas

Tiek sakopta Ķūļciema pareizticīgo baznīca

Dienas ziņas

Uzņēmumā "KVV Liepājas metalurgs" paliek 100 darbinieki

Siera ražošana – perspektīva piena pārstrādes iespēja

Lēdurgas pagasta zemniek pats iemēģina roku piena pārstrādē – ražo sieru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Kamēr piensaimniecībā turpinās krīzes un izdzīvošanas režīms, kas daudziem liek domāt par pārorientēšanos vai pat darbības pārtraukšanu, Lēdurgas pagasta zemnieku saimniecības “Mazlauri” īpašnieks radis iespēju pienu pārstrādāt paša spēkiem. Jau vairākus mēnešus viņš ražo sieru pēc senas receptes.

65 slaucamo govju ganāmpulks Lēdurgas pagasta zemnieku saimniecībā “Mazlauri” ik dienu dod divas tonnas piena, ko saimnieks Māris Rehtšprehers pārdod piensaimnieku kooperatīvam “Māršava”. Tomēr tā kā piena iepirkuma cena joprojām ir ļoti zema, saimnieks nolēmis iemēģināt roku piena pārstrādē, lai tirgū varētu piedāvāt jau gatavu produktu. Viņa izvēle ir par labu sieram.

“Ir grūti laiki, jā. Domāju, ka viena daļa piena saimniecības būs jālikvidē. Katrā ziņā, ja arī kaut kādu daļu govju man nāksies likvidēt, tad daļa  man paliks, un es to [pienu] pārstrādāšu sierā,” stāsta Māris Rehtšprehers.

Saimniecībā sieru ražo, izmantojot unikālu tehnoloģiju, ko praktizē vēl tikai dažas zemnieku saimniecības Latvijā. Siera gatavojamais katls ir savienots ar slaukšanas iekārtu, līdz ar to tajā nonāk tikko no govs slaukts piens. Tas nav ne pasterizēts, ne dzesēts. Tādējādi tā ir iespēja iegūt augstvērtīgāku produktu.

“Tur arī ir tā lielākā atšķirība, kur neviens piena pārstrādes uzņēmums pie tādas izejvielas nevar tikt - pie no govs tikko slaukta piena. Pirmkārt,  tās arī ir izmaksas – nav jāatdzesē piens, nav jāpasterizē,” skaidro “Mazlauri” saimnieks

Balstoties uz itāļu meistara izstrādāto recepti, saimnieks ražo klasisko puscieto “Gouda” tipa sieru  un neizmanto ne konservantus, ne mākslīgās piedevas. Pirmie rituļi tapuši jau februārī, taču to nogatavināšana prasa vēl vismaz divus mēnešus.

Siera ražotnei pašlaik ir piešķirta Pārtikas un veterinārā dienesta pagaidu atļauja, taču drīzumā gaidāma arī lielā pārbaude, lai noformētu pastāvīgo atzīšanu. Un tas nozīmē, ka jaunās ražotnes plauktu saturs drīzumā varētu nonākt arī tirdzniecības vietās.

“Visi daudz ko ražo, bet tāpat jau katrs ir savu nišu atradis, kur viņu realizēt. Un kaut ko tādu īpašāku ražojot, es domāju, cilvēkiem jau tas veikala produkts apnicis, viņi jau tomēr grib kaut ko tādu dabiskāku, kas ir ražots tepat, Latvijā,” saka Rehtšprehers.

Saimnieks stāsta, ka drīzumā palielinās ražošanas intensitāti un apjomu, lai varētu realizēt savu ieceri – radīt augstvērtīgu,  kvalitatīvu un garšīgu sieru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti