Panorāma

V. Reinbahs pabīda malā E. Jakrinu

Panorāma

Likteņdārzā atklāj piemiņas ansambli Sibīrijas bērnu mātēm

"Latvijas dzelzceļa" vadība par T. Linkaitu sūdzas KNAB

Pēc izteiktās neuzticības LDz vadība par ministru sūdzas KNAB

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Samilzis strīds starp satiksmes ministru Tāli Linkaitu (Jaunā konservatīvā partija) un valstij piederošā uzņēmuma “Latvijas dzelzceļš” (LDz) valdes locekļiem. “Latvijas dzelzceļa” vadība lūdz pārbaudīt, vai ministrs nav jāsauc pie kriminālatbildības par kaitniecību. Viņuprāt, ar apgalvojumiem par iespējamu korupciju uzņēmumā Linkaits vēlējies samazināt “Latvijas dzelzceļa” vērtību, lai to vēlāk privatizētu. Ministrs pārmetumus noraida un uzstāj, ka uzticību zaudējušajiem valdes locekļiem amati jāatstāj.

Satiksmes ministra Tāļa Linkaita paziņojums par neuzticības izteikšanu trim no četriem “Latvijas dzelzceļa” valdes locekļiem grāvis uzņēmuma reputāciju un radījis arī finanšu zaudējumus. Tā ministra teiktajam par korupcijas shēmām “Latvijas dzelzceļā” atbild uzņēmuma vadītāji Edvīns Bērziņš un Aivars Strakšas.

Viņi kritizēja Linkaitu par attīstības redzējuma trūkumu. Kompānijas vadībai esot jāanalizē Linkaita vēstījumi sociālajos tīklos, lai saprastu, ko jaunais ministrs no uzņēmuma sagaida.

“Latvijas dzelzceļa” valdes priekšsēdētājs Edvīns Bērziņš
00:00 / 00:47
Lejuplādēt

Bērziņš izteicās, ka redz mērķtiecīgu darbu, kas vērsts uz ''Latvijas dzelzceļa'' privatizāciju, bet pirms tam tiekot samazināta uzņēmuma vērtība. Tādējādi varot tikt apdraudēti lielie infrastruktūras, piemēram, elektrifikācijas, projekti, jo bankas varot atteikt finansējumu. Un to Linkaits darot, lai slēpti privatizētu koncerna uzņēmumus Ventspils vadības opozicionāra un dzelzceļa kravu pārvadājumu biznesmeņa Rūdolfa Meroni interesēs.

“Ir viss pretēji OECD vadlīnijām. Ministram kā politiķim nav tiesību atcelt vai iecelt valdi. Tādas ir padomei. (..) Tā ir klaja bīstamība, jo pārkāpumi šajā gadījumā. Viena no personām, ko esam dzirdējuši un kas minēta, es nesaukšu uzvārdā, ir ļoti cieši saistīta ar privatizāciju. Un tas liek domāt, ka privatizācija jeb “prihvatizācija” vai nozagšana ir viens no galvenajiem mērķiem,” sacīja Bērziņš.

Bērziņš un Strakšas vairākām amatpersonām nosūtījuši vēstuli, kurā lūgts pārbaudīt, vai Linkaits nav saucams pie kriminālatbildības par kaitniecību.  

Ministrs Linkaits gan viedokli mainīt netaisās: “Droši vien būtu jocīgi, ja “Latvijas dzelzceļa” vadība noliektām galvām atzītu, ka viņu uzņēmumā kaut kas nav kārtībā. Tāpēc ir jāmeklē dažādi iegansti un attaisnojumi savām un ministra darbībām.

Es to uztveru kā fona troksni.”

Informāciju par iespējamām korupcijas shēmām uzņēmumā ministrs nosūtījis KNAB. Kas tieši radījis aizdomas par korupciju, Linkaits neatklāj. “Latvijas dzelzceļa” šefs Bērziņš tikmēr pārmetumus noraida. Viņš gan atzīst, ka darbiniekiem ar KNAB nācies skaidroties par neuzbūvēto trokšņu sienu pie Šķirotavas stacijas. “Latvijas dzelzceļš” par sienas uzbūvēšanu samaksājis uzņēmumam “Composite Constructions”, taču tas darbus nav veicis un pasludinājis maksātnespēju.

“Vakar mani juridiskā direktore informēja, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam nav pretenzijas pret “Latvijas dzelzceļa” darbiniekiem, bet viņi veic pārbaudes par citām šajā notikumā iesaistītajām personām. Vairāk es par šo vizīti pie KNAB nemāku jums neko pateikt,” sacīja Bērziņš.

Par to, vai ministra uzticību zaudējušajiem valdes locekļiem amati ir jāatstāj, būs jālemj uzņēmuma trim padomes locekļiem.

Bērziņš uzskata, ka Linkaits uz padomi izdara politisku spiedienu.

Turklāt divi padomes locekļi ir cieši saistīti ar Linkaita vadīto Satiksmes ministriju. Padomes priekšsēdētājs Jānis Lange vada ministrijas paspārnē esošo uzņēmumu “Latvijas Valsts ceļi”, savukārt vēl viens loceklis Andris Maldups ir Satiksmes ministrijas darbinieks. 

Linkaits noraida, ka pret LDz padomi būtu kādas sankcijas, ka tā neatlaidīs valdi: “Maldupa kungs ir profesionāls cilvēks savā vietā un jomā. Neredzu iemeslu, kāpēc viņam būtu jāsatraucas par saviem lēmumiem.”

“Latvijas dzelzceļa” padome par valdes locekļu atlaišanu varētu lemt 20. maijā.

KONTEKSTS:

Pašlaik “Latvijas dzelzceļa” valdē strādā tās priekšsēdētājs Edvīns Bērziņš un valdes locekļi Aivars Strakšas, Ēriks Šmuksts un  Ainis Stūrmanis. Bērziņš un Stūrmanis valdē darbojas kopš 2016. gada, bet Strakšas un Šmuksts – kopš 2017. gada.

7. maijā satiksmes ministrs Tālis Linkaits (Jaunā konservatīvā partija) izteicis neuzticību “Latvijas dzelzceļa” valdei, izņemot vienu tās locekli – Ēriku Šmukstu. Ministrijai esot aizdomas par "potenciālām koruptīvām shēmām".

Par valdes locekļu atbrīvošanu no amata jālemj "Latvijas dzelzceļa" padomei. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti