Rīta Panorāma

Bībera video rada interesi par Islandes kanjonu

Rīta Panorāma

Koncerts "Sarunas ar arfu" – arfiste Dārta Tisenkopfa un kontrtenors Mikus Abaroniņš

Intervija ar "Latvijas dzelzceļa" valdes priekšsēdētāju Edvīnu Bērziņu

LDz šefs Bērziņš noraida ministra pārmetumus un sagaida profesionālu padomes lēmumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

“Latvijas dzelzceļa” Edvīns Bērziņš noraida pārmetumus par uzņēmuma valdes nesaimniecisku vai koruptīvu darbību un sagaida uzņēmuma padomes profesionālu informācijas izvērtēšanu.

Pēc satiksmes ministra Tāļa Linkaita (Jaunā konservatīvā partija) paustās neuzticības valdei LDz padome ir pieprasījusi informāciju par valdes darbu, un pirmdien padomes sēde to vērtēs.

Bērziņš LTV raidījumam “Rīta panorāma” norādīja, ka ir uzdoti konkrēti jautājumi, par ko informācija sagatavota un iesniegta padomei, un padome profesionāli izvērtē šo informāciju.

Valde nesaredz šajos jautājumos nekāda veida pārkāpumus savā darbā, tā ir vienkārši informācija par darījumiem, kas prasīta un iesniegta, uzsvēra Bērziņš.

Viņš arī norādīja, ka arī akcionāra – Satiksmes ministrijas – pārstāvji pagājušajā nedēļā akceptēja uzņēmuma 2018.gada rezultātus, atzīstot, ka tie bijuši ļoti labi.  

Bērziņš arī kategoriski noraidīja pārmetumus par iespējamiem koruptīvajiem darījumiem. Viņš ir ticies ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadību, apspriežot uzņēmuma darbu, un pēc sarunas uztvēra, ka “pret mani un pret valdi birojam nav pretenziju”, sacīja Bērziņš.

Viņš arī sacīja, ka valde darbojas uzņēmuma un valsts interesēs, un “runa nav par krēsliem”. Jautāts, kāda būtu valdes rīcībā, ja padome tomēr izteiktu tai neuzticību, ņemot vērā to, ka valdes locekļiem ir arī prezidenta un viceprezidentu amati, Bērziņš atzina, ka šīs “darba tiesiskās attiecības saglabājas”, bet tā būtu “morāli konfliktējošā situācija”, kas no kompānijas viedokļa nevarētu ilgi turpināties.

Viņš atzina, ka šādā gadījumā viņš redzētu risinājumus, kuri būtu jāapspriež ar jaunu valdi, bet tos neatklāja, aicinot “neskriet zirgiem pa priekšu”.

Pašreizējā notikumu gaita un Latvijas Radio rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka padome pirmdien vēl varētu nepieņemt kādus noteiktus lēmumus saistībā ar «Latvijas dzelzceļa» valdi. Padomes vadītājs ir Satiksmes ministrijas padotības uzņēmuma «Latvijas Valsts ceļi» vadītājs Jānis Lange, ministrijas augsts ierēdnis Andris Maldups, kā arī par neatkarīgo ekspertu dēvētais Aigars Laizāns, kas par Latvijas Lauksaimniecības universitātes prorektoru kļuvis «zaļzemnieces» rektores Irinas Pilveres laikā.

«Latvijas Dzelzceļa» padome spriež, vai atlaist satiksmes ministra neuzticību guvušo uzņēmuma valdi
00:00 / 03:24
Lejuplādēt

Tikmēr koncerna kapitāla daļu turētāja pārstāve Innusa uzraudzītās kompānijas valdes vērtējumā ir atturīga. "Nevar vērtēt [balstoties] tikai uz mutisku informāciju, [ir] jāanalizē dokumenti," uzskata Innusa.

 KONTEKSTS:  

“Latvijas dzelzceļa” padome pirmdien, 20.maijā,varētu izlemt, vai atstādināt satiksmes ministra Tāļa Linkaita (Jaunā konservatīvā partija) uzticību zaudējušo kompānijas valdi.

Pats Linkaits vēl piektdien norādīja, ka šajā lietā nav “jaunu un publiskojamu ziņu”. Par iespējamiem koruptīviem darījumiem Linkaits ir informējis tiesībsargājošās iestādes. Savukārt ministra galvenais pārmetums valdei ir par iespējamu konkurences kropļošanu.

Raidījums «de facto» ir izpētījis, ka vairāk nekā divus miljonus eiro valstij piederošā koncerna uzņēmumi pagājušajā gadā un šā gada sākumā ir atvēlējuši sevis reklamēšanai. Liela daļa naudas aizceļojusi uz sporta organizācijām, turklāt vairākām no tām ir labi saskatāma saikne ar Zaļo un Zemnieku savienības politiķiem. «Zaļzemnieki» arī iepriekš vadīja Satiksmes ministriju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti