Panorāma

Iet uz hokeju, jo pasaules čempionāts Rīgā ir retums

Panorāma

Covid-19 nedaudz pierimst, sāk pārprofilēt slimnīcas

"Zaļā pārmija": treileri uz sliedēm

LDz cer ielauzties jaunā tirgū – kravas furgonus pārvadāt pa dzelzceļu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pa Latvijas autoceļiem pārvadāto komerckravu apjoms gadu no gada pieaug, sasniedzot gandrīz 60 miljonus tonnu gadā. Šajā tirgū cenšas ielauzties arī “Latvijas dzelzceļš” (LDz), piedāvājot daļu no kravām pārvadāt pa sliedēm, izmantojot tā saukto kombinēto transportu.

Jēdziens “kombinētais transports”, vienkāršā valodā runājot, nozīmē to, ka puspiekabes, ko parasti uz galamērķi velk kravas furgons, vismaz daļā maršruta tiek pārvadātas uz īpašām vilcienu platformām.

Izmaksu ziņā kravas īpašniekam šāds pārvadājumu veids būšot līdzīgs kā tradicionālie autopārvadājumi, bet atkritīs raizes par autoceļu nodevām, degvielas cenām un šoferu trūkumu. Turklāt tas būšot autoceļiem un videi draudzīgāks risinājums.

“Dzelzceļa transports ir ekoloģiski tīrāks. Tas visiem ir zināms. Tai pašā laikā mēs, pirmkārt, atslogojam autoceļus, otrkārt, sarežģīta situācija darbaspēka jomā, trūkst šoferu,” norādīja valsts AS “Latvijas dzelzceļš” valdes priekšsēdētājs Māris Kleinbergs.

Lai uzsvērtu pakalpojuma ekoloģiskumu, tas nokristīts “Zaļā pārmija”. Sākotnēji puspiekabes tiks pārvadātas maršrutos no Rīgas uz Liepājas un Ventspils ostām, no kurienes tās ar prāmi “Stena Line” dosies tālāk dotos uz Vāciju vai Skandināvijas valstīm. Nākotnē plānots maršrutu klāstu papildināt.

“Ja skatās ilglaicīgi, tad distanci, kas šobrīd ir Rīga–Ventspils, Rīga–Liepāja, tai būtu jābūt garākai. Jādomā par šī koncepta attīstību vai nu uz austrumiem, vai nu ziemeļu virzienā,” norādīja prāmju operatora “Stena Line” komercdirektors Oskars Osis.

Pērn šāds caur Liepājas ostu pirmo reizi izmēģināts kravas automašīnas treileri transportēt, izmantojot dzelzceļu, nevis autoceļu.

Šī pakalpojuma nodrošināšanai “Latvijas dzelzceļš” iegādājies vienu vilciena sastāvu ar 20 treileru pārvadāšanas platformām.

Ja projekts izrādīsies veiksmīgs, plānots iegādāties vēl vienu vai divus līdzīgus sastāvus.

"Latvijas dzelzceļš" prezentē jaunu pakalpojumu "Zaļo pārmiju"
"Latvijas dzelzceļš" prezentē jaunu pakalpojumu "Zaļo pārmiju"

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti