Rīta Panorāma

Uz Kijevu izbrauks "Rīgas satiksmes" dāvinātie autobusi

Rīta Panorāma

Vītolu fondam 20 gadi

Intervija ar LDDK prezidentu Andri Biti

LDDK prezidents: Krīze ir pēdējais brīdis valdībai un biznesam sākt strādāt kā komandai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pašreizējā krīze ir pēdējais brīdis Latvijas valdībai, darba devējiem un arī darba ņēmējiem sākt strādāt kopā kā vienotai komandai. To intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica jaunais Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) prezidents Andris Bite.

Pēc viņa teiktā, saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā pašreiz Latvijā pirmajā plānā ir valsts drošība, kas ietver arī ekonomisko drošību. Otrajā plānā uzņēmējiem un arī iedzīvotājiem savukārt ir enerģētikas politika un Latvijas enerģētiskā neatkarība.

"Šinī jautājumā, kā arī daudzos citos ir ļoti svarīgi, cik ātri un cik operatīvi spēsim sadarboties ar valsti. Nav noslēpums, ka mans personīgs un daudzu uzņēmēju viedoklis ir, ka līdz šim mums šī sadarbība nav veikusies ļoti labi. Jo katrs no mums – valsts pārvalde un bizness – ir dzīvojis katrs savā pasaulē. (..)

Un šī krīze varbūt ir pēdējais brīdis restartē šo stāstu, sākt strādāt valdībai, biznesam un darba ņēmējiem kā vienotai komandai galveno mērķu sasniegšanai," teica Bite.

Pēc viņa teiktā, "mums ir viens deķis, un tā ir Latvijas ekonomika un labklājība". Bizness ir tas, kas ģenerē nodokļu ieņēmumus, no kā maksā algas skolotājiem, ugunsdzēsējiem un citiem publiskajā sektorā strādājošajiem, un valsts pārvaldei jāpalīdz audzēt ekonomiku un vairot nodokļu ieņēmumus.

Pēc Bites teiktā, sadarbība starp biznesu un valdību līdz šim bijusi ļoti vāja un nav saprotams, kāpēc. Taču rezultāts ir tāds, ka Latvijas ekonomika atpaliek no kaimiņvalstu tautsaimniecībām.

Lai situāciju vērstu par labu, LDDK prezidents apņēmies aicināt uzņēmējus ar lielākajām to pārraugošajām iestādēm, piemēram, Finanšu ministrijai un Ekonomikas ministrijai vienoties par kopēju sapratni, kādā pozīcijā Latvija šobrīd atrodas, piemēram, nodokļu jomā.

"Šobrīd mums katram ir savs viedoklis. Finanšu ministrija uzskata, ka mums ir labākā nodokļu politika pasaulē, bet mēs uzskatām, ka tā darbaspēka nodokļu sadaļā ir sliktākā un visdārgākā politika.

Līdz ar to mūsu aicinājums un prasība ir sēsties pie galda un sākt modelēt šīs lietas, diskutēt un vienoties par labākiem risinājumiem, nevis stāstīt mums, kā ir labāk darīt," norādīja Bite.

Pagājušajā nedēļā notikušajā Nacionālajā trīspusējās sadarbības padomē darba devēji skaidri izteikuši viedokli, kā viņi vēlētos turpmāk strādāt.

"Mēs nevis lūdzām šoreiz, bet mēs pieprasījām, lai valdības vadītājs nodrošina to, lai katra ministrija iesaistās šajā trīspusējā dialoga procesā savās apakškomisijās, kur darba devējiem, darba ņēmējiem un atbildīgajai ministrijai ir jāstrādā," teica LDDK prezidents.

Pēc viņa teiktā, līdz šim bijusi vāja sadarbība ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, bet ar Finanšu ministriju sadarbība bijusi "smaga". Tiesa, "bumba nav tikai vienā pusē" – kļūdas vērojamas arī biznesā, un viena no tām ir zemais ambīciju līmenis gan prasībās pret savu biznesu, gan tanī, kur gribam nonākt. 

"Jo pasaule ir ļoti plaša un tik lielai valstij kā Latvija vienīgais ceļš ekonomiskajai attīstībai var būt eksports. Un eksportam ir jākļūst par mūsu reliģiju – vienalga, ko tu šeit dari, ražošanai jābūt orientētai uz eksportu, un attiecīgi tā mēs te spēsim celt savu saimniecisko un iedzīvotāju labklājību," norādīja Bite.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti