LDDK prasa valstij līdz 67 miljonu eiro ikmēneša atbalstu maskām uzņēmumos strādājošajiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) prasa valsts atbalstu aizsargmaskām, respiratoriem un sejas vairogiem uzņēmumos strādājošajiem. Organizācijas aprēķini liecina, ka šim mērķim vajadzīgi 35 – 67 miljoni eiro mēnesī, informēja LDDK.

LDDK uzskata, ka finansiāls atbalsts drošības pasākumu – individuālo aizsardzības līdzekļu – ieviešanai uzņēmumos Covid-19 vīrusa izplatības laikā radītu mazāku negatīvu ietekmi uz valsts budžetu un tautsaimniecību kopumā, jo nodrošinātu nepārtrauktu uzņēmumu darbību un strādājošo nodarbinātību, ievērojot darba drošības prasības un mazinātu strādājošo saslimstības riskus.

LDDK aprēķini liecina, ka izdevumi individuālo aizsardzības līdzekļu finansēšanai esot ievērojami zemāki nekā tad, ja uzņēmumos notiktu vīrusa uzliesmojumi. Ja vīrusa uzliesmojuma dēļ iestājas dīkstāve, tad valsts darba nodokļos var zaudēt aptuveni 26 eiro par darbinieku, pieņemot, ka vidējā mēnešalga valstī ir aptuveni 1100 eiro bruto.

Savukārt individuālo aizsarglīdzekļu izmaksas uz vienu darbinieku būtu vidēji 10 eiro dienā atkarībā no komplektācijas, izvēloties starp maskām, respiratoriem vai sejas aizsargiem.

Individuālo aizsarglīdzekļu lietošanas apjoms dažādās jomās var atšķirties atkarībā no darba specifikas, kā arī uzņēmuma lieluma un darbības sfēras.

Pēc LDDK aprēķiniem finansējums, kas nepieciešams, lai tos finansētu vienam mēnesim, ir no 35 līdz 67 miljoni eiro privātā sektora uzņēmumos. Tie būtu galvenokārt vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība; automobiļu un motociklu remonts, apstrādes rūpniecība;  izmitināšana un ēdināšanas pakalpojumi; būvniecība; veselība un sociālā aprūpe; transports un uzglabāšana u.c.

LDDK norāda, ka, kompensējot vai finansējot izdevumus darbinieku veselības drošības pasākumu ieviešanai uzņēmumos, mazinātos uzņēmumu darbības pārtraukšanas un saslimstības riski. Tādējādi neveidotos tik liela negatīva ietekme uz valsts budžeta ieņēmumiem, ko radītu patēriņa  un iedzīvotāju ienākuma nodokļu kritums un pieaugošās pabalstu izmaksas.

Līdz ar Covid-19 izplatību ir vairākkārt pieaugusi individuālo aizsardzības līdzekļu tirgus cena.

Tieši aizsarglīdzekļu cena esot tā problēma, kas būtiski palielina uzņēmuma izmaksas, jo bez attiecīgajiem aizsardzības līdzekļiem uzņēmuma darbība nav iespējama.

Finansiāls atbalsts šobrīd esot proporcionāli būtiskāks mazākiem uzņēmumiem, kas nevar nodrošināt lielus iepirkumus un līdz ar to mazāku vienas vienības cenu, bet iespējamais pieejamais finanšu apjoms šādiem ieguldījumiem ir proporcionāli zemāks nekā lielākiem uzņēmumiem. Turklāt ir ļoti apgrūtinoši iegādāties individuālos aizsarglīdzekļus, jo tie vienkārši nav pieejami.

LDDK arī uzsver, ka risku mazināšanai jāievēro infektologu norādītie drošības pasākumi – droša darbinieku distance, roku mazgāšana, iespējas ieviest elastīgu darba grafiku vai darbu maiņās, nodrošināt šo darbinieku nesastapšanos un nodrošināt tādus kolektīvos aizsardzības pasākumus kā telpu vēdināšana, virsmu dezinfekcija, norobežojošu aizsargsienu izvietošana.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti