LDDK: Jāveic izmaiņas nodokļu sistēmā, lai autoratlīdzību saņēmējiem nodrošinātu visas sociālās garantijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Autoratlīdzību saņēmējiem ir nesamērīga sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu proporcija, tā uzskata Latvijas Darba devēju konfederācijā (LDDK). Proti, 80 procenti no tām tiek novirzīti ienākuma nodoklī un tikai 20 procenti sociālajām garantijām.

Pilnīgi pretēja situācija ir mikrouzņēmumiem. Tikmēr vispārējā nodokļu režīmā strādājošajiem sociālajām garantijām novirza aptuveni divas trešdaļas no nodokļiem. LDDK pārstāvis Pēteris Leiškalns stāsta, ka būtu jāveic izmaiņas.

Pēteris Leiškalns par nodokļu izmaiņu nepieciešamību autoratlīdzību saņēmējiem
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

"Lai to atrisinātu, būtu nepieciešams juridiski nodalīt ātrās autoratlīdzības, tās ir tās, kuras saņem gada laikā pēc darba nodošanas. Un ilgā termiņa autoratlīdzības, kuras saņem vēlāk nekā gada laikā pēc darba nodošanas. Piemēram, mums ir komponisti, kuru darbi ir nodoti klausītājiem pirms gadiem trīsdesmit četrdesmit. Un tur šie cilvēki, iespējams, jau ir pensijā, bet viņi vēl ik pa brīdim saņem autoratlīdzību par sen nodotiem darbiem. Un šīm autoratlīdzībām būtu jābūt relatīvi zemiem nodokļiem, tur būtu maksājams tikai iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Savukārt īsā termiņa autoratlīdzībām būtu būtiski jāpalielina sociālo maksājumu īpatsvars, lai personas, kuras šos darbus dara, būtu sociāli nodrošinātas nākotnē," skaidro Leiškalns.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti