Rīta Panorāma

Intervija ar Latvijas Universitātes profesori Žanetu Ozoliņu

Rīta Panorāma

Intervija ar Jāni Ozolu un Gintu Smuko

Intervija ar ekomomistu Andri Strazdu

LB ekonomists: Rubļa sabrukums ietekmēs Latvijas ekonomiku vairāk nekā sankcijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Krievijas rubļa sabrukums visvairāk varētu iespaidot Latvijas preču eksportu, radot lielāku negatīvu ietekmi uz Latvijas ekonomiku nekā Eiropas un Krievijas savstarpējās sankcijas, intervijā Latvijas Televīzijas radījumam „Rīta Panorāma” sacīja Latvijas Bankas (LB) ekonomists Andris Strazds.

Rubļa kursa svārstības radīs negatīvu efektu uz preču eksportu no Latvijas, jo daļu preču Krievijas patērētāji vairs nevarēs atļauties importēt, skaidroja Strazds.

Savukārt ietekme uz Latvijas ekonomiku rubļa kursam būs lielāka nekā Eiropas sankciju un Krievijas embargo ietekme. 

„Tā ietekme varētu būt tāda, ka mums mazliet budžeta ieņēmumi varētu būt mazāki nekā plānots. Ar "mazliet" es domāju dažus desmitus miljonus [eiro], kas neradītu ļoti būtisku papildu deficītu."

"Tomēr jāapzinās, ka mēs mazliet esam sadalījuši naudiņu, kuras varbūt nākamgad ieņēmumos nebūs,” prognozē LB ekonomists.

Savukārt kopumā nākamā gada valsts budžetu Strazds vērtēja kā stabilitātes budžetu, tajā pašā laikā dažas budžetā ietvertās prognozes nodēvējot par „viegli optimistiskām”.

Piemēram, inflācijas prognoze esot nedaudz optimistiskāka nekā pašreiz izskatās, vērojot naftas un degvielas cenu kritumu. Kopumā gan tas neapdraud finanšu stabilitāti, norādīja Latvijas Bankas ekonomists.

„Mēs redzam, ka ļoti svarīgi šobrīd ir saglabāt uzticību, un, lai to saglabātu, ir būtiski nepalielināt budžeta deficītu. Un mēs redzam, ka šobrīd budžets ir balstīts uz dažiem mazliet viegli optimistiskiem pieņēmumiem, bet kopumā mēs varētu skatīties pozitīvi uz nākamo gadu tīri no finanšu stabilitātes viedokļa,” sacīja Strazds.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti