LB ekonomists: nākamajā gadā algu kāpums varētu nedaudz paātrināties

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Nākamajā gadā Latvijā algu kāpums varētu nedaudz paātrināties uz darba ražīguma pieauguma pamata, Latvijas Bankas (LB) uzturētajā ekonomiskās analīzes vietnē "makroekonomika.lv" prognozē centrālās bankas ekonomists Oļegs Krasnopjorovs.

Viņš norādīja, ka vidējās algas pirktspēja šogad trešajā ceturksnī turpināja pieaugt, gada laikā palielinoties par 1,9%. Latu izteiksmē vidējā alga bija par 3,6% augstāka nekā pirms gada jeb ne par gramu vairāk kā pirmajā pusgadā. Tādējādi algu dinamika uzskatāma par stabilu un ir atbilstoša iepriekš prognozētajam.

Krasnopjorovs uzsvēra, ka algas pirktspējas pieaugumu galvenokārt noteica sarūkošā inflācija ‒ patēriņu cenu kāpums, kas pirms gada bija 4,5%, šā gada trešajā ceturksnī samazinājās līdz 1,7%.

Viņš arī atzina, ka sabiedriskajā sektorā algas kāpums ir salīdzinoši straujāks (5,2%) un ceturkšņa laikā nedaudz paātrinājies, kas daļēji ir saistāms ar skolotāju algu kāpumu kopš šā gada 1.septembra. Turpretī privātajā sektorā vidējās algas kāpums kļuvis lēnāks (2,8%), ko acīmredzot ietekmēja prāvs nodarbinātības pieaugums šogad trešajā ceturksnī, jo jaunpieņemto darbinieku atalgojums varētu būt zemāks par vidējo uzņēmumā. Kopumā algas kāpums ir samērojams ar darba ražīguma pieaugumu, tādējādi neradot bažas par cenu stabilitāti.

"2013.gadā algu kāpums varētu nedaudz paātrināties uz darba ražīguma pieauguma pamata. Noturīga darba ražīguma celšana ir pamats ilgtspējīgam un tautsaimniecības konkurētspēju negraujošam atalgojuma palielinājumam, kas tika novērots jau kopš 2010.gada sākuma. Pirms tam notikusī korekcija neilgtspējīgu (no produktivitātes atrauto) algas kāpuma daļu bija jau "noēdusi", un tas bija nepieciešamais pamats tautsaimniecības konkurētspējas un nodarbinātības kāpuma atgūšanai," sacīja Krasnopjorovs.

Viņš arī minēja ‒ lai gan darbaspēka trūkums patlaban vērojams vairākās nozarēs, tas galvenokārt attiecas uz augsti kvalificētiem darbiniekiem un tādēļ neizpaužas vispārīgā atalgojuma kāpumā, kas būtu atrauts no produktivitātes.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Latvijā šogad trešajā ceturksnī mēneša vidējā neto (pēc nodokļiem) darba samaksa bija 345 lati, kas ir par 3,6% vairāk nekā 2011.gada attiecīgajā laika periodā. Arī vidējā bruto darba samaksa minētajā laika periodā pieaugusi par 3,6%, sasniedzot 484 latus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti