LB: Diversificētā Latvijas ekonomika var izvairīties no smagām sekām «sankciju karā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijas ekonomika ir gana diversificēta, lai tā spētu izvairīties no smagām finansiālām sekām starptautiskās sabiedrības un Krievijas savstarpējo sankciju laikā, intervijā Latvijas Radio pauda Latvijas Bankas (LB) Monetārās politikas pārvaldes vadītājs Mārtiņš Bitāns.

Viņš norādīja, ka, no vienas puses, jau iepriekš varēja rēķināties, ka sankcijas atstās negatīvu ietekmi uz Latvijas ekonomiku ilgtermiņā, tomēr, no otras puses, nav pamata lielam satraukumam – vismaz īstermiņā.

Mēs jau iepriekš paredzējām, ka situācija Krievijā varētu pasliktināties. Mēs esam pasliktinājuši tautsaimniecības prognozes šim gadam. Kas notiks tālāk? Grūti pateikt, jo nav skaidrs, kas notiks ar  mūsu galveno tirdzniecības partnervalstu ekonomikām. (..) Tomēr lielam, lielam satraukumam nav pamata. Ilgtermiņā ir pamats uztraukumam, bet īstermiņa – nē. Latvijas ekonomika ir pietiekami diversificēta. (..) Latvija nav pārāk atkarīga no vienas valsts vai vienas preces,” teica Bitāns.

Viņaprāt, visapdraudētākās Latvijas ekonomikas nozares sankciju dēļ ir tās, kurām ir cieši tirdznieciski vai pakalpojumu sniegšanas sakari ar Krieviju, piemēram, pārtikas tirdzniecība vai loģistika un kravu pārvadājumi. Negatīvas sekas var būt arī investīciju mazināšanās Latvijā, jo investoriem nebūs skaidrs, kas Latvijas ekonomikā notiks tālāk.

Tomēr viņš norādīja, ka Latvijas uzņēmējiem ir darba pieredze ekonomiskās krīzes apstākļos, tāpēc viņi varētu zināt, kā mainīt savu darbību un atrast jaunas eksportvalstis.

Turklāt Krievija nav galvenais Latvijas tirdzniecības partneris. „Kopumā mēs paredzam, ka izaugsme Latvijas ekonomikā var būt pietiekami labvēlīga,” sacīja Bitāns.

Vienlaikus viņš aicināja politiķus šajos apstākļos nemainīt nodokļus vai nepalielināt valsts budžeta izdevumus. Situācija ir pārāk neprognozējama, lai paredzētu lielākus tēriņus. „Šobrīd ir labs brīdis, kad nodokļus nemainīt,” teica Bitāns.

Vēstīts, ka ASV, Eiropas Savienība, Japāna un Kanāda šonedēļ pavēstīja par stingrākām sankcijām pret Krieviju. Tās tiek uzskatītas par pirmajām sankcijām, kas tiešā veidā būtiski ietekmēs Krievijas ekonomiku. Arī Krievija ir draudējusi ieviest sankcijas pret Rietumvalstīm. Vienu no tām Krievija izdarīja jau trešdien, kad ierobežoja Polijas dārzeņu un augļu importu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti