Ārpus Rīgas

Avīzes "Bauskas Dzīve" galvenā redaktore Anita Rozentāle par kapsētu digitalizēšanu

Ārpus Rīgas

Laikraksta ''Stars'' žurnāliste Inese Elsiņa par Gaiziņkalnu

Lavandu audzētāja Zane Gusta tagad gatava arī uzņemt tūristus

Lavandu audzētāja Zane Gusta tagad gatava arī uzņemt tūristus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Viena no Ziedoņa fonda „Viegli”  tautsaimniecības nominācijas „Zemi es mācos” pretendentēm Zane Gusta savā lavandu saimniecībā “LavenderVilla” īstenojusi LEADER projektu, kas paredzēja izveidot lauku naktsmītnes un spa. Ceļš līdz tam nav bijis rozēm kaisīts, taču iznākums jau redzams. 4. augustā paredzēts atvērt durvis plašākam apmeklētāju lokam.

Iepazīt bioloģisko lavandu saimniecību Grobiņas apkārtnē, kur tieši šobrīd visā krāšņumā zied stādījumi, ieradušies bērnu nometnes „Zaļais zirgs” dalībnieki Eduards un Marta.   Nometnes vadītāja Laima Miče stāsta, ka nometnes „Zaļais zirgs” rīkotāji, kas darbojas Jura staļļos, katru gadu cenšas aizvest bērnus uz kādu vietējo uzņēmumu.

„Šogad izvēlējāmies lavandas, jo lavanda ir jauks un aromātisks augs. Arī mūsu nometne ir saistīta ar eko un dabu, līdz ar to apvienojām šīs lietas. Viesojoties šeit, man katra diena ir pārsteigums. Tēja ir garšīga, te ir miers un harmonija. Kad pagaršoju cepumus, tad tēja man vairs nelikās tik liels pārsteigums,” saka Miče.  

Bioloģiskās saimniecības īpašniece un projekta īstenotāja Zane Gusta ar lielu aizrautību stāsta par to, kā var pagatavot lavandas tēju no svaigiem un kaltētiem ziediem.

„Daudz vērtīgāk ir dzert lavandas tēju no svaigiem ziediem. Recepte ir tāda pati kā citām tējām. Neieteiktu dzert tēju no rītiem, bet es ieteiktu to darīt vakarā, kā to dara francūži – pirms gulētiešanas,” stāsta Gusta.

 

Viss sācies tikai pirms diviem gadiem, stāsta Zane Gusta, kad saimniecībā tika izveidots lavandu labirints, vēlāk, startējot mazo lauksaimnieku projektā, iegādājās rokas tehniku stādījumu apstrādei un paplašināja lavandas stādījumus.

Tā radusies arvien lielāka cilvēku interese, par to, vai var braukt ciemos apskatīt lavandu stādījumus, taču, lai uzņemtu viesus, nav bijusi nepieciešamā infrastruktūra, stāsta saimniece.  

Lauku naktsmītnes un spa projekta ietvaros lavandu saimniecībā paveikts daudz, turklāt bērnu rotaļu laukuma ieviešana jau ir atmaksājusies, spriež Zane. Izveidotas atpūtas vietas brīvdienu mājā “LavenderVilla”, uzstādīta māja viesu uzņemšanai, degustācijām un radošajām nodarbībām. Šāda projekta īstenošana nav bijis viegls uzdevums, saka saimniece, kura ieguvusi arī izglītību tūrisma jomā. Kopējas projekta izmaksas sasniedza aptuveni 70 000 eiro.   

Ja būtu šāds projekts jāīsteno otro reizi, saimniece spriež, ka, visticamāk, to nedarītu, taču jau šobrīd jūtami pirmie augļi šādai tūrisma dažādošanai laukos. Pirmie 500 apmeklētāji jau pabijuši “LavanderVillā”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti