Lavanda – rotaļlietās, pirtī, guļvietā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Lavandas audzētāji Latvijā jau ievākuši šī gada košo un smaržīgo ražu. Katrs no viņiem šo aromātisko augu izmanto citādi. Netālu no Liepājas Zanes Gustas mājās lavanda kļuvusi par pildījumu dizaina rotaļlietām, kuras jau sākušas ceļot pa visu pasauli.

Biznesa ideja pakāpeniski apaug ar  citām iespējām – nemeklēt laimi ārvalstīs, bet dzīvot Latvijas laukos.

„Mēs gribējām sakopt savu īpašumu, bet ar domu, ka to varēsim rādīt arī citiem. Pagaidām esam pavisam maziņi,” saka Zane, kura  pabijusi svešās zemēs - gan Lielbritānijā, gan ASV, taču dzīves ceļi viņu atkal atveduši mājās, turklāt uz laukiem. Pirms diviem gadiem viņa ar ģimeni sākusi darboties lauku mājās, kas atrodas netālu no Liepājas, Grobiņas apkārtnē:

„Ar domu, ka nevis dzīvot pilsētā, bet tieši dzīvot laukos un darboties. Tagad man ir arī meitiņa, es gribu, lai viņa to visu izbauda, nevis sēž un spēlē datorspēles, bet lai viņai ir interesanti.”

Ja sākumā tapis uzņēmums SIA „Zoovilla” un dzīvnieku viesnīca laukos, kas vairāk attīstīta hobija līmenī, tad vēlāk, jau meklējot augus dārzam, tieši lavanda kļuvusi par pavērsienu jaunās sievietes biznesa idejai un zīmolam „Lavandertoys”.  Zane sapratusi, ka savu enerģiju nespēj atstāt biroja darbā, bet to vēlas veltīt sev un radoši izpausties.

Viss sācies tad, kad mamma uz Ziemassvētkiem viņai uzdāvinājusi no lina uzšūtu eņģelīti.

„Tad es atcerējos, ka to var piepildīt ar lavandu un tad smaržos. Sākām šūt mantiņas, dāvinājām draugiem, radiem. Viņiem un pašiem patika.  Nezinājām, vai novērtēs citi, bet pirmajā tirdziņā, kurā piedalījāmies, visu izpirka, tad sapratām, ka kaut kas jāsāk darīt,” sākumu atceras Zane.

Tagad ir tā, ka dizaina rotaļlietas – kaķīši, pelītes un citi dzīvnieciņi - aizceļojuši uz dažādām Eiropas valstīm un pat uz tik eksotiskām zemēm kā Japāna un Jaunzēlande.  To var redzēt arī uz pasaules kartes, kas lauku mājas otrajā stāvā stāv pie sienas. Taču tas nenozīmē, ka uzņēmums nodarbosies ar ražošanu vairumā - tās būs ar rokām darinātas lietas un nelielā daudzumā.

Nelielajā šūšanas darbnīcā darbojas Zanes mamma Ginta Timbra, kura arī atgriezusies no ārzemēm un ar prieku iesaistījusies meitas biznesā. Tieši viņa šuj mīkstās dizaina rotaļlietas:

„Galvenais ir riskēt, nebaidīties, nenokārt degunu. Neklausīties citos, kāpēc to vajag, kam tas interesēs, nebaidīties, noticēt pašam sev un darīt to, kas sanāk.”

Pašlaik saimniecībā ir iestādīti divi tūkstoši lavandas stādu, bet gada laikā mantiņās tiek iepildīti aptuveni 10 kilogrami  lavandas ziedu.

Līdztekus jaunās māmiņas pienākumiem un dizaina rotaļlietu biznesam, kā arī tieši lavandas audzēšanai Zane apgūst tūrismu un mācās pirts skolā. Tā rodas  neskaitāmas idejas, ko darīt turpmāk laukos un kā izmantot lavandu. Viena no tām ir iecere: pēc lavandas pirts rituāla cilvēkiem piedāvāt iespēju gulēt sienā - kā Zane ar brāli darījusi bērnībā. Protams, gaisu caurstrāvos lavandas smarža.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti