Lauzīs līgumu ar LTRK saistībā ar Latvijas dalību izstādē «Expo 2020» Dubaijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ministru kabinets sēdē otrdien, 22. oktobrī, atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) priekšlikumu lauzt ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru (LTRK) parakstīto līgumu par Latvijas dalības starptautiskajā izstādē "Expo 2020 Dubai" organizēšanas deleģēšanu LTRK, sedzot izmaksas par LTRK paveikto deleģēšanas līguma izpildei.

EM informēja, ka vienlaikus valdība uzdevusi līdz šā gada oktobra beigām EM kopā ar Finanšu ministriju un Iepirkumu uzraudzības biroju izvērtēt alternatīvas iespējas Latvijas dalības izstādē "Expo 2020 Dubai" organizēšanai.

"Galvenais iemesls lēmuma pieņemšanai par esošā deleģēšanas līguma laušanu – deleģēšanas līguma administratīvi juridiskais modelis, kas šāda projekta sagatavošanai ir pārāk smagnējs, laikietilpīgs un neefektīvs gan LTRK kā izpildītājam, gan EM kā procesa uzraugam," norādīja EM.

EM atzīmē, ka ministrija vairākkārt šā gada laikā informējusi valdību par EM un LTRK deleģēšanas līguma izpildes rezultātiem, kas būtiski atpaliek no sākotnēji plānotajiem termiņiem un atsevišķās pozīcijās pārsniedz sākotnēji plānotos izdevumus.

"Šobrīd projekta realizēšanā konstatētie riski sasnieguši kritisku līmeni, kas apdraud projekta realizāciju pieņemamā kvalitātē un līdz ar to arī efektīvu valsts budžeta līdzekļu izmantošanu," norāda EM.

Izstādes atklāšana plānota 2020. gada 20. oktobrī, savukārt valstu paviljonu iekšdarbiem jābūt pabeigtiem līdz 2020. gada jūlijam. Latvijas paviljona būvniecības process vēl nav uzsākts - līgumi par būvniecību un konstrukciju ražošanu līdz šim nav noslēgti, līdz ar to ir palicis kritiski maz laika paviljona būvniecībai, skaidroja EM.

Līdz šim EM projekta realizācijai ir LTRK pārskaitījusi valsts budžeta līdzekļus 499 373 eiro apmērā. Ministrija kopumā par 2018. gadā un 2019. gada 1. pusgadā veiktajiem uzdevumiem ir attiecinājusi izmaksas 222 598,56 eiro apmērā. 

Tuvākajās dienās LTRK iesniegs atskaiti par š.g. 3. ceturksnī veiktajiem darbiem. EM pēc iespējas ātrāk veiks darbu izpildes analīzi un lems par attiecināmajām izmaksām. Neiztērētos valsts budžeta līdzekļus LTRK pārskaitīs atpakaļ EM kontā.

KONTEKSTS:

Latvijas Televīzijas raidījums "De facto" svētdien ziņoja, ka Latvijas dalība prestižajā pasaules izstādē ''Expo 2020'' Dubaijā ir  apdraudēta.  Būvniecība vēl nav uzsākta, un arī pārējie darbi krietni kavējas. Kopumā valsts Latvijas paviljona izveidei atvēlējusi 4,2 miljonus eiro.  Starptautiskajā izstāde "Expo 2020 Dubai" Apvienotajos Arābu Emirātos, Dubaijā, notiks no 2020. gada 20. oktobra līdz 2021. gada 10. aprīlim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti