«Lauma Fabrics» iegūst brīvzonas statusu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Uzņēmumam „Lauma Fabrics” šonedēļ piešķirts Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) kapitālsabiedrības statuss, līdz ar to uzņēmumam būs pieejami ienākuma nodokļa un nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumi. Viens no nosacījumiem – uzņēmumam ir jāinvestē attīstība. Pašlaik uzņēmumā notiek apjomīga apdares ceha rekonstrukcija.

„Lauma Fabrics” ražo elastīgos un neelastīgos adījumus, mežģīnes un citus materiālus sieviešu veļas šūšanai. 80% no saražotās produkcijas uzņēmums eksportē un 20% paliek vietējā tirgū. Galvenie tirgi ir Baltkrievijā, Ukrainā, Krievijā, Polijā un citviet pasaulē. Pērn uzņēmuma apgrozījums sasniedza 24 miljonu latu, bet peļņa 2,8 miljonus. 2,5 miljonus latu šogad uzņēmums ieguldīs investīcijās. Pašlaik uzņēmumā strādā 550 darbinieku.

Uzņēmuma ģenerāldirektors Edijs Egliņš atzīst, ka sen domāts par SEZ statusa iegūšanu: „Jau sen vērojām Liepājas speciālo ekonomisko zonu un kādi ir ieguvumi šiem uzņēmumiem. Mēs saplānojām, ka investīcijas mums būs ievērojamas, arī peļņa laba. Izvērtējām, ka mums ir vērts iestāties Liepājas speciālā ekonomiskā zonā, lai iegūtu uzņēmuma ienākuma nodokļa un nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus. Jo vairāk mēs ieekonomēsim, jo vairāk mēs varēsim ieguldīt rūpnīcas attīstībā.”

Līdz šim SEZ statuss piešķirts 37 Liepājas uzņēmumiem. Liepājas speciālās ekonomiskās zonas pārvaldnieka vietnieks Jānis Lapiņš skaidro statusa nozīmi: „Tā ir uzņēmuma gatavība investēt, tajā skaitā modernajās tehnoloģijās. Veidot jaunas darba vietas un uzņēmuma gatavība pelnīt, lai investīcijas, kuras uzņēmums veic, lai investīcijas būtu ar atdevi.”

„Lauma Fabrics” ir liels struktūrfondu saņēmējs, kas īstenojis un turpina īstenot nozīmīgus modernizācijas projektus, norāda Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors Andris Ozols. „Šajā smagajā tirgū bez šāda atbalsta ir krietni grūtāk cīnīties. Mums ir ļoti svarīgi šādu ražotāju Latvijā noturēt. Jo tagad izrādās „Lauma” ir vēl nozīmīgāka Liepājas ekonomikā saistībā tieši ar grūtībām „Liepājas metalurgā”,” skaidro Ozols.

Uzņēmumā pašlaik notiek vērienīga apdares ceha rekonstrukcija, kura īstenošanā kopumā tiks ieguldīti 4,9 miljoni latu. „Paralēli apdares ceham mēs neaizmirstam par adīšanas mašīnām, par lenšu aušanas mašīnām. Pamatā mums ir apdare, krāsošana paliek aizvien svarīgāka un tā bija mūsu kritiskā vieta,” stāsta Egliņš.

„Lauma Fabrics” uzstādīta arī iekārta, par ko uzņēmumā varējuši līdz šim tikai sapņot, norāda uzņēmuma vadītājs. „Mums agrāk nekas tamlīdzīgs nav bijis. Tā ir iekārta, kas no materiāla, pēc tam, kad ir noadīts, nomazgā prom nevajadzīgās eļļas, lai uzlabotu produkcijas kvalitāti. Mēs nevarējām to atļauties nopirkt, jo tā maksā 800 000 eiro. Tagad, arī izmantojot LIAA atbalstu, mums tas izdevās.”

Vērienīgie rekonstrukcijas darbi „Lauma Fabrics” sākās pērnā gada nogalē, un tos plānots pabeigt 2015.gada aprīlī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti