Eiro fokusā

Max Bakery – gribētos zemākus darba spēka nodokļus, lai darbiniekiem paliek vairāk

Eiro fokusā

Bankas sāk norakstīt īdz 2008. gadam ņemtos un neatgūstamos hipotekāros kredītus

LLKC organizē biznesa ideju mācības lauku uzņēmējiem

Lauku uzņēmēji mācībās apgūst biznesa pamatus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Piektdien sākās biznesa ideju mācības, ko deviņus gadus organizē Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC). To mērķis ir veicināt uzņēmējdarbību un sabiedrisko dzīvi laukos. Dalībnieki piecu dienu laikā apgūs uzņēmējdarbības pamatus, finanšu un mārketinga plānošanu, kā arī citus biznesa uzsākšanai svarīgus aspektus. Mācības beidzot, katrs jaunietis izstrādā biznesa plānu un decembrī tos varēs iesniegt konkursam "Laukiem būt", kurā labākie saņem naudas balvas savu ideju īstenošanai.

LLKC Lauku attīstības nodaļas projektu vadītāja Baiba Gulbe stāstīja, ka deviņu gadu laikā biznesa ideju mācībās piedalījušies vairāk nekā 1700 jaunieši. Šo gadu laikā reģistrētas vairāk nekā 150 biznesa idejas, jo viens no mācību mērķiem ir pārbaudīt biznesa idejudzīvotspēju.

Gadu gaitā jauniešu idejas kļūst inovatīvākas un interesi par konkursu izrāda arī Rīgā dzīvojoši jaunieši.

"Šis ir pirmais gads, kad mēs jūtam interesi no rīdziniekiem, kas mantojuši vai paši iegādājušies zemi un domā, ko ar dažiem hektāriem iesākt. Konkursa sākumā bija tradicionālas idejas – aitu un ogu audzēšana, kokapstrāde un amatniecība. Tagad parādās glempingi, kosmētikas ražotne un citas inovatīvas idejas. Gadā vidēji mācās 250 jaunieši, ap 50 iesniedz biznesa plānus konkursam," teica Gulbe.

Laura Irbe no Kocēnu novada ar savu biznesa ideju konkursā "Laukiem būt" piedalījās pirms trim gadiem. Viņa saņēma 1000 eiro un izveidoja vistu fermu, bet konkursā startēja ar ideju – pa vasaru iznomāt pilsētniekiem vistas un cāļus. Tagad Laura laukos audzē ķiplokus.

"Ko es ieguvu? Mācījos, kā sevi parādīt auditorijas priekšā. Iepazinos ar daudziem jauniešiem, kas nodarbojas ar interesantām lietām. Braucām pieredzes apmaiņas ekskursijās, un bija interesanti redzēt, ko dara citi. Daudzi pazīstamie turpina iesākto un tas priecē. Pagājuši trīs gadi, un maziem solīšiem, bet ejam uz priekšu," teica Laura Irbe.

LLKC Kuldīgas biroja uzņēmējdarbības konsultante Linda Dūdiņa-Hoiera stāstīja, ka mācībās no Kuldīgas, Alsungas un Skrundas novadiem parasti piedalās aptuveni 10 jaunieši. Pirms diviem gadiem Latvijas finālā piedalījās trīs jaunieši, viens saņēma finansējumu.

"Jaunietei bija saimniecība, kurā pārstrādā gaļas produktus. Balvu viņa ieguldīja iekārtu iegādē, un tagad apstiprināts arī "Leader" projekts. Lielāka interese ir tieši par lauksaimniecības nozari, bet ir arī pārstrāde un "Leader" projekti. Ir tādi, kas attīsta savu biznesa ideju, citi ideju krasi nomaina," atzina  Dūdiņa-Hoiera.

Maija Ekerte no Pārgaujas novada Straupes pagasta kopā ar vīru biznesa ideju mācībās piedalījās pirms pieciem gadiem. Viņi uzsāka cidoniju un citu ogu saldēšanu, bet toreiz vēl nebija vietas, kur to darīt, tāpēc konkursā "Laukiem būt" nepiedalījās, bet uzsākto biznesu turpina.

"Katrs izstāstīja savu ideju, piemēram, mēs stāstījām par ogu saldēšanu. Citi prasīja – kur realizēsiet, kāds būs iepakojums? Patika kopā būšana, tas, ka viens otram palīdz, ka tu neesi viens. Vajag laukos šādas programmas? Uzskatu, ka jā, jo tas ir liels atspēriens maziem, jauniem uzņēmējiem. Tā bija ļoti vērtīga pieredze," sacīja Maija Ekerte.

Konkursa "Laukiem būt" projektus vērtē finanšu institūcijas "Altum" pārstāvji. Vita Breidaka-Podračika atzina, ka jauniešiem visvairāk trūkst zināšanu par finansēm.

"Idejas ir tiešām ļoti labas, bet biežākie klupšanas akmeņi ir nepietiekama finanšu prasme, neprasme izveidot naudas plūsmu.

Projektu pieteicēji nerēķina savas algas, telpu izmaksas. Skaidrs, ka visi nebūs uzņēmēji, ne visiem pietiks drosmes, mērķtiecības. Tā ir "Altum" loma – iesaistīties mācību procesā, lai nebūtu pārsteigums, ka izdevumi ir lielāki nekā ienākumi," klāstīja Breidaka-Podračika.

LLKC aicina biznesa ideju mācības apmeklēt arī tos jauniešus, kas līdz piektdienai vēl nebija paspējuši pieteikušies. Mācības notiks 26 LLKC birojos visā Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti