Dienas ziņas

Atrod nelegālus ieročus un sprāgstvielas

Dienas ziņas

ASV un Ķīnas attiecībās jauns zemākais punkts

Kadastra vērtības septiņreiz jānomēra

Lauku uzņēmēji: jauno kadastrālo vērtību izstrādi svarīgi nesasteigt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Līdz otrdienai, 28. jūlijam, ikvienam ir iespēja izteikt savu viedokli par īpašumu kadastrālo vērtību izstrādes kārtību, un lauku uzņēmēji uzskata, ka jauno kadastrālo vērtību izstrādi svarīgi nesasteigt.

Ievērojami pieaugot īpašuma vērtībai, pieaugs arī nekustamā īpašuma nodokļa apmērs, kas satrauc daudzus zemes un mājokļu īpašniekus, tai skaitā uzņēmējus.

Savu viedokli var nosūtīt uz epasta adresi – [email protected].

Ievadot Valsts zemes dienesta izveidotajā vietnē “Kadastrs.lv”, konkrēta īpašuma kadastra numuru vai adresi, daudzi jau iepazinušies ar sava īpašuma kadastrālo vērtību, ko plānots ieviest no 2022. gada.

Lauku uzņēmēji uzskata, ka jauno kadastrālo vērtību izstrādi svarīgi nesasteigt.

“Mēs gribam tiešām, lai septiņreiz nomēra, vienreiz nogriež un nesteidz šo jautājumu par katru cenu tuvākā laikā, kad tās kadastrālās vērtības tiešām ir ar novirzēm,” pauda biedrības “Zemnieku saeima” priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

“Metodika ir jālabo, viņa ir jāizlabo. Un tikai tādu sagatavotu un pārdomātu dokumentu paketi [pieņemt], kas ietver sevī gan jaunas kadastrālās vērtības, gan likmes, lai jebkurš iedzīvotājs, jebkurš ražotājs, kurš maksā šo nekustamā īpašuma nodokli, tiešām netiktu ar šo nodokli pazemots. Sliktākā gadījumā – dzīts ārā no mājām,” sacīja Lazdiņš.

Bez spēkā esošajām atlaidēm jau šobrīd daudziem lauku uzņēmējiem nekustamā īpašuma nodokļa slogs būtu pārāk liels, uzskata Zemnieku saeimas vadītājs.

KONTEKSTS:

Pašreiz spēkā esošās kadastrālās vērtības aprēķinātas, izmantojot nekustamo īpašumu darījumus par 2012. un 2013. gadu. Savukārt jaunās projektētās kadastrālās vērtības aprēķinātas atbilstoši situācijai tirgū uz 2019. gada 1. jūliju. 

Saeima 2017. gadā atbalstīja likuma grozījumus, kas paredzēja vēl līdz 2020. gadam iesaldēt nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības. Tādējādi novērsts nekustamā īpašuma nodokļa pieaugums tuvākajos gados.   

2022. gada sākumā lielākajai daļai īpašumu Latvijā pieaugs kadastrālā vērtība. Visstraujāk vērtība augs lauksaimniecības zemei un dzīvokļiem jaunajos projektos Rīgā. Tas nozīmē, ka vairākas reizes var pieaugt arī nekustamā īpašuma nodoklis. Koalīcijā nav vienprātības par iespējamiem risinājumiem. 

Publiskai apspriešanai nodotas uz 2022. gadu projektētās kadastrālās vērtības.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (Jaunā konservatīvā partija) solīja nepieļaut jauno kadastrālo vērtību stāšanos spēkā līdz brīdim, kamēr nebūs pārskatītas NĪN likmes, tostarp atcelts NĪN primārajam mājoklim vērtībā līdz 100 000 eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti