Lauku tūrisms aktīvajā sezonā cer tikai uz pašmāju ceļotājiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Viesu mājas aktīvajā sezonā nesagaidīs nedz tūristus no Eiropas, nedz no trešajām valstīm. Tā secina Latvijas lauku tūrisma asociācija "Lauku ceļotājs" un tūrisma jomas nozarē strādājošie Latgales reģionā. Tomēr kopumā lauku viesu mājas uz jauno tūrisma sezonu raugās cerīgi – beidzot atcelti stingrie Covid-19 ierobežojumi, kas nozarei ļauj uzelpot pēc smagās ziemas un ierobežojumiem pilnā iepriekšējā gadā.

Atpūtas vietā "Višķezers" Augšdaugavas novadā, kā vairumā apkaimes lauku tūrisma mītņu, ziemā valdīja klusums.

"No tūristu viedokļa pie mums ziema bija klusa un mierīga. Bija ierobežojumi. Protams, bija viens otrs pāris, kas atbrauca uz pirts pakalpojumiem, ģimenes brauca. Viss bija kluss un mierīgs," stāstīja saimniece Inese Jakobsone.

To, ka aizvadītā ziema kopumā lauku tūrismam nebija pateicīga, apliecināja arī Latvijas lauku tūrisma asociācijas "Lauku ceļotājs" vadītāja Asnāte Ziemele:

"Šī ziema un kopumā viss pagājušais gads bija ļoti slikts. Varbūt ar dažiem izņēmumiem, kas bija specializējušies uz kādu ļoti patstāvīgu segmentu, ar ēdināšanu vai pirti, vai SPA pakalpojumus, tad tiem gāja labāk.

Bet principā lauku tūrismam bija ļoti lieli ierobežojumi, nepamatoti un atšķirīgi no kaimiņu Baltijas valstīm. Faktiski bizness bija aiztaisīts ciet," sacīja Ziemele.

"Gāja kā pa celmiem," tā noskaņojumu tūrisma jomā raksturoja arī Augšdaugavas novada tūrisma, atpūtas un kultūras aģentūras "TAKA" vadītājs Rolands Gradkovskis: "Tiklīdz Covid-19 ierobežojumus noņem, tā ir atelpa, kā tie atkal tiek uzlikti, tā atkal notiek bremzēšanās, un zaudējumi uzņēmējiem. Daudzās lietās izsita no sliedēm neskaidrība, kā darīt šodien, kā darīt rīt."

Šajā neskaidrajā laikā bija arī pozitīvi izņēmumi – Latgales laukos dzima jauni tūrisma uzņēmumi. To vidū svinību un atpūtas vieta "Karina Home" Krāslavas novada Kastuļinas pagasta Priežmalē.

"Sāku rakstīt projektu vēl pirms kovida, mēs pat nevarējām iedomāties, kas mūs gaida. Bet projekts tika uzrakstīts un atbalstīts, mēs jau uzsākām būvniecības darbus. Mēs pat nebijām domājuši, ka mēs trāpīsim tādā smagā brīdī," sacīja "Karina Home" saimniece Karīna Stivriņa.

Situāciju smagu nepadarīja apstāklis, ka partnerības LEADER projekta finansiālajai līdzdalībai nebija jāņem kredīti un jādomā par to segšanu. Uzņēmēja ar cerībām raugās uz jauno šī gada sezonu.

"Piedāvājam gan naktsmītnes, gan ēdināšanu, SPA procedūras. Man bija paredzētas kulinārijas meistarklases bērniem, dažādas labsajūtas stundas apmeklētājiem. Es ļoti ceru, ka situācija mainīsies un es varēšu to visu īstenot," teica Stivriņa.

Tomēr jaunā tūrisma sezona šogad būs arī ar negatīvajām niansēm, ar ko būs jārēķinās viesu māju saimniekiem, prognozēja Gradkovskis:

"Sakarā ar karu, kas notiek pie kaimiņiem, būs ierobežota cilvēku plūsma. Pirmkārt, ar krieviem, baltkrieviem, ukraiņiem – var teikt, ka šis tirgus jau gandrīz ir aizvērts. Arī rietumnieki ne vienmēr spēj atšķirt vienu valsti no otras. Viņiem liekas, ka tā visa ir Austrumeiropa, un te visur notiek briesmu lietas. Līdz ar to arī daļa rietumnieku uz šejieni var neatbraukt."

To, ka visdrīzāk ārzemju viesi būs reta parādība lauku viesu mājās, prognozēja arī Ziemele:

"Ārzemju tūristus mēs šogad varam vispār aizmirst, jo tie uzskata, ka mēs esam karā, ka mēs esam par tuvu. Paskatās kartē un viņiem liekas, ka Baltija – tas jau ir karš. Un tas arī atsaucas uz tūrismu."

Šogad būs jāorientējas tieši uz vietējo tūristu, un aktivitātes jau sākas.

"Tagad cilvēki redz, ka ierobežojumi beidzas, tiek atcelti, viņi sāk uz vasaru pieteikties, rezervē vietas. Tagad arī kontingents mainās, agrāk vairāk brauca jaunieši, tagad vairāk orientējas uz mierīgu atpūtu un piesakās tieši ģimenes," atklāja "Višķezera" saimniece.

To, ka sezona varētu būt lauku tūrismam cerīga un orientēta tieši uz vietējo ceļotāju, prognozēja arī Ziemele un Gradkovskis.

"Šogad mēs varam paļauties tikai un vienīgi uz saviem cilvēkiem, tieši uz pašmāju ceļotāju. Viesu māju saimnieki nav pesimistiski noskaņoti. Cilvēki precas, daudzi šo gadu ir gaidījuši, lai nosvinētu kāzas, jubilejas. Vasara mums izskatās salīdzinoši diezgan laba, mēs rēķināmies, ka to aizliegumu pulcēties vairs nebūs. Pašmāju cilvēki ir diezgan aktivizējušies, kompānijas, kas taisa sporta spēles un saliedēšanās pasākumus," skaidroja Ziemele.

"Vietējais tirgus atdzīvosies, darbosies un strādās pat vēl ar lielāku enerģiju. Bet jāskatās, kāds būs vietēju cilvēku ekonomiskais stāvoklis. Ja pēkšņi cilvēki masveidā paliks bez darba, tad – kāda tur ceļošana... To prognozēt ir grūti," piebilda Gradkovskis.

Faktoru, kas ietekmēs aktīvo tūrisma sezonu laukos, ir daudz, un viens no tiem ir Latvijas laika apstākļi un arī pasākumu aktivitāte apkaimēs, kas šogad, pēcpandēmijā, varētu laukos atplaukt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti