Lauku tūrisma uzņēmumus sadusmo Reira izteikumi par situāciju nozarē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Finanšu ministrs Jānis Reirs ("Jaunā Vienotība") otrdien, 21. aprīlī, valdības sēdē, runājot par krīzes ietekmi uz tūrismu, skaidroja, ka lauku tūrismam šai vasarai aktīvi piesaka rezervācijas un pieprasījuma trūkums nedraud. Par šādiem izteikumiem pārsteigta ir Latvijas Lauku tūrisma asociācija "Lauku ceļotājs". Tās vadītāja Asnāte Ziemele skaidroja, ka lauku tūrismu krīze skar tāpat kā citas un pat iespēja, ka vasarā iedzīvotājiem būs iespēja ceļot tikai pa Latviju, pieprasījumu pēc lauku tūrisma var nevairot, jo cilvēkiem nebūšot naudas.

Lauku tūrisma organizētājus sadusmo finanšu ministra izteikumi par situāciju nozarē; FM norāda - Reirs nepareizi saprasts
00:00 / 02:50
Lejuplādēt
21. aprīļa valdības sēdē ministri pārrunāja jautājumu par krīzes ietekmi uz tūrismu. Tostarp par lauku tūrismu izteicās finanšu ministrs Reirs: "Lauku tūrisms, kur esmu runājis ar dažādu kafejnīcu īpašniekiem ceļmalās, kuriem ir arī izmitināšana. Viņiem viss ir "aizsists" šai vasarai. Tātad tur būs pieprasījums.

 

"Nu, "aizsists" - es drīzāk domāju, ka varētu būt aizsists ar dēļiem," tā Reira izteikumus īsumā komentēja asociācijas "Lauku ceļotājs" vadītāja Asnāte Ziemele.

Viņa skaidroja, ka, lai arī lauku tūrismā ir mazāk ārvalstnieku un vairāk vietējo, tomēr krīze skar visu tūrisma nozari vienlīdz daudz.

Arī vietējie neceļo, tāpat vietējie pasākumi tiek atcelti un līdz ar to lauku tūrismam iet ļoti grūti. Ja viesnīcas Rīgā vēl nesezonā saņēma ārzemju tūristus, tad lauku tūrisms gaidīja vasaru. Tam nav nekādu iekrājumu un iespējas. Daži aiztaisījuši ciet vispār un pieteikušies dīkstāvei, daži vienā istabiņā uzņem vienu ģimenīti. Daži sarēķina distanci, cik vajadzīga, un uzņem, ja tur parādās kāds cilvēks.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departamenta direktors Aleksis Jarockis gan norādīja, ka ministrs esot saprasts nepareizi.

Krīze esot arī lauku tūrismā, un arī šīs jomas uzņēmēji piesakās dīkstāves pabalstam. Tomēr esot cerības, ka situācija mainīsies vasaras sezonā, kad, gadījumā, ja būs slēgtas robežas, tad vairāk vietējo iedzīvotāju apmeklēs lauku tūrisma galamērķus.

Ziemele norādīja, ka jāņem vērā – krīze samazinājusi iedzīvotāju ienākumus un līdzekļi atpūtai tiek ietaupīti kā vieni no pirmajiem.

Latvijas Radio apvaicājās vairākos lauku tūrisma galamērķos un secinājums – labāka situācija ir kempingos, kuros, lai arī vasarā var nākties iztikt bez ārzemju tūristiem treileros, tomēr situācija ir cerīga.

"Viss mums notiek. Mums ir sava specifika – mēs esam kempings. Visas atpūtas vietas, kur cilvēki būvē teltis un ir namiņi, tie atrodas pietiekamā attālumā, lai tur nebūtu kontakta kā viesnīcā vai restorānā. Mums ir pašapkalpošanās, visi gatavo ēdienu uz ugunskuriem vai griliem, tā kā mums atkrīt burzīšanās kā ēdnīcā. Šobrīd viss rit savu gaitu, kā ir ritējis līdz šim," stāstīja Krāslavas novada Skaistas pagastā esošā kempinga "Sīveri" vadītāja Inga Indriksone.

Grūtāk ir viesu namos, piemēram, Kuldīgas novada Vārmes pagasta viesu namā "Pavasari" tiekot pārceltas rezervācijas, tomēr uzņēmēji gaida tālākos valdības lēmumus, lai saprastu, kā rīkoties tālāk.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti